Adó


2007. február 27.

Záródó korrupciós kiskapuk

Stratégia. A korrupcióra lehetőséget adó jogszabályi kiskapuk bezárása és egy köztisztviselői etikai kódex megalkotása szerepel a közeljövőben megvalósítandó korrupcióellenes kormányzati feladatok között.

2007. február 27.

Újabb alkotmánybírósági pofon a kormánynak: semmis az elvárt adó

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden megsemmisítette az elvárt jövedelmet (nyereséget) adóztató törvényi szabályozást, valamint az ˝elvárt adó˝ adóelőlegének a megfizetéséről szóló rendelkezést – tájékoztatta a testület sajtófőnöke az MTI-t.

2007. február 27.

A bankok jól teljesítették a kamatadóval kapcsolatos feladatokat

A tavaly nyáron hirtelenjében bevezetett, és szeptembertől alkalmazott kamatadóval kapcsolatos feladatokat példásan végezték el a bankok – összegezte tapasztalataikat a Deloitte adótanácsadó vezető adószakértője, Oszkó Péter kedden egy szakmai tanácskozás után.

2007. február 27.

Drágább lesz a rendszám és az eredetvizsgálat

A gépjárművekkel kapcsolatos hatósági eljárások (például rendszám kiadás, eredetvizsgálat) díjait 20 százalékkal tervezi emelni áprilisban az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium – az erről szóló rendelet tervezete a minisztérium honlapján olvasható.

2007. február 27.

Brutálisan magas a magyar bérekre nehezedő adó- és járulékteher

Magyarországon az átlagos adóteher 50,5 százalék, vagyis a munkáltató bérköltségéből ekkora részt kell különböző adók és járulékok formájában befizetnie az államnak – derül ki a Nemzetközi Gazdasági és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2005-re vonatkozó felméréséből el adókra és járulékokra.

2007. február 27.

Banki önszabályozást szorgalmazva

Megvizsgálják a pozitív adósnyilvántartásnak, a hitelkiváltásnak, az egyoldalú szerződés-módosításnak a lehetőségét a bankszövetség munkacsoportjai.

2007. február 26.

Év végére recesszió az amerikai gazdaságban?

A Fed előző elnöke, a nagy tekintélyű Alan Greenspan szerint az amerikai gazdaság az év végére a visszaesés fázisába is kerülhet. Greenspan szerint 2001. óta van fellendülés az országban és egy idő után a recessziót előidéző elemek a gazdaságban jelentkeznek és ˝már kezdjük látni is ezeket˝.

2007. február 26.

Nem bízzuk az adónkat az APEH-re

Bár 2005 óta lehetőségünk van arra, hogy az adóhatósági adómegállapítást válasszuk, az adam egyáltalán nem lett népszerű. Évente átlagosan tízezren kérik ezt, miközben az szja-bevallást készítők száma milliókra rúg. Idén eddig 6400-an kérték az APEH-et az adójuk kiszámítására, részben azért, mert nem mindenki adamozhat, akinek eddig a munkahelyén számolták ki az adóját.

2007. február 26.

Megkerülhetetlen az adóhatóság

Mindenképp jelezniük kell szándékukat az adóhatóságnak azoknak, akik vállalkozói igazolvány nélkül végeznének vállalkozói tevékenységet. Segítséget az APEH honlapja nyújt.

2007. február 26.

Szigorodnak az utazási vállalkozás működési feltételei

Áprilistól szigorodnak személyi és anyagi feltételei is az utazási vállalkozásoknak. Az új feltételeknek legkésőbb május 31-ig meg kell felelni, ezt az Engedélyezési Hivatalnak igazolni kell, és június 1-től már csak azok a vállalkozások működhetnek, amelyek mindenben megfelelnek az új jogszabályi feltételeknek.

2007. február 26.

13,1 milliárd forintot osztottunk szét tavaly: hova került a pénzünk?

Már rendelkezhettek adójuk 1, illetve 1+1 százalékáról mindazok, akik a munkáltatói, illetve az adóhatósági adómegállapítást választották. A önadózást választóknak azonban még május elsejéig lehetőségük van arra, hogy adójuk egy százalékát valamelyik civil szervezet, egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzatot támogassanak.

2007. február 26.

Megkerülhetetlen az adóhatóság

Mindenképp jelezniük kell szándékukat az adóhatóságnak azoknak, akik vállalkozói igazolvány nélkül végeznének vállalkozói tevékenységet. Segítséget az APEH honlapja nyújt.

2007. február 23.

Kovács emelné a jövedéki adót

Az Európai Bizottság megosztott a gázolaj minimum jövedéki adójának megemelése ügyében, melyet a tagállamok egy része is elutasít.

2007. február 22.

Hirtelen elfogytak a cégek

Minden korábbinál erőteljesebben érezhető az adó- és járulékszabályok, valamint a munkaügyi ellenőrzések szigorításának hatása, meg is csappant a magyarok vállalkozási kedve.

2007. február 22.

Adóparadicsomok versenye

Az európai országok közül elsősorban a kisebb méretűek igyekeznek az offshore szabályokkal minél több céget becsalogatni. Hollandiában például majdnem 1200 nagyvállalat – köztük a Coca-Cola, az IKEA és a Nike – alapított holdingtársaságot kifejezetten adózási megfontolásokból.

2007. február 22.

Új APEH-állásfoglalás: szigor az exportőrökkel szemben

Szigorúbbá válhat az adóhatósági gyakorlat az EU-s áruexporttal összefüggő áfamentes számlázással kapcsolatban – vélik a KPMG szakértői. Az adóhatóság állásfoglalást adott ugyanis ki az áfamentes számlázáshoz szükséges hiteles igazolás módjairól; az anyag megerősíti az adóhatóság szigorú ellenőrzési gyakorlatát egyes kérdésekben.

2007. február 22.

Írország emeli a reklámszatyor adóját a környezet védelmében

Írországban jelentősen emelik a bolti reklámszatyrokra kivetett környezetvédelmi adót. Dick Roche környezetvédelmi miniszter szerdai bejelentése szerint július 1-től a boltoknak zacskónként 15 cent helyett 22 eurócentet kell befizetniük a költségvetésbe.