Adó


2007. március 12.

Mi lesz a befizetett elvárt adóval?

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága hétfőn két tartózkodás mellett általános vitára bocsátotta az elvárt adóra vonatkozó szabályok megszüntetésére irányuló törvényjavaslatot – jelentette az MTI.

2007. március 12.

APEH: nem mindenki kapja vissza a pénzét

Az APEH szerint január 1-jétől február 27-ig elsősorban azok a cégek fizettek elvárt adó előleget, amelyek megszűntek, illetve átalakultak. A befizetett összeget csak azok a vállalkozások kaphatják vissza, akiknek más adónemben nincs tartozásuk a hatóság felé.

2007. március 12.

Hárommillióra bírságolták az Union Biztosítót

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapítása szerint az Union Biztosító Zrt. 2006 áprilisától a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított az „Union-Smaragd” termékről adott tájékoztatás során.

2007. március 10.

Eladósodott év elébe néznek a települések

Nehéz költségvetési év elé néznek a települések, ám ahol megtehetik, védik a lakosságot és nem növelik terheiket helyi adók emelésével. A FigyelőNet szakértői szerint megérett az idő finanszírozási rendszer átalakítására.

2007. március 10.

Megvan az elvárt adó utóda

A pénzügyi tárcának már kész javaslata van az elvárt adó pótlására – értesült a Napi Gazdaság.

2007. március 10.

Nem EU-komform a halasztott adófizetés lakásvásárláskor

Nem áll összhangban az Európai Unió szabályaival az a svéd jogszabály, amely lakóingatlan elidegenítésekor és új lakóingatlan párhuzamos beszerzésekor halasztott adófizetést tesz lehetővé, ha mind a korábbi, mind pedig a későbbi ingatlan Svédország területén található

2007. március 10.

Nőtt a bankok mérlegfőösszege

A bankszektor összesített mérlegfőösszege az idén januárban 20.878,462 milliárd forintra emelkedett az év végi 20.838,4 milliárd forintról – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által publikált adatokból.

2007. március 9.

Idén szeptemberig lesz kiadható a szabadság?

Nem sikerült kompromisszumot kötni az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén a munkavállalói és munkaadói érdekképviseleteknek a szabadság kiadásának kérdésében, a kormányzati oldal ennek ellenére vállalta, hogy a szociális partnerek néhány javaslatát képviseli az országgyűlési vitában.

2007. március 9.

Fix adóval próbálkozik a kormány?

Valószínűleg nem teljesen légből kapott az a Napi Gazdaság mai számában megszellőztetett hír, amely szerint az Alkotmánybíróság által megsemmisített elvárt adóból származó bevételek pótlására a Pénzügyminisztérium (PM) bevételtől független, fix összegű adót vetne ki – értesült az MTI a kormányhoz közel álló szakértői körökből pénteken.

2007. március 9.

Mintegy 500 cég vallotta be az elvárt adót

Csak az Országgyűlés döntése után kezdheti meg az APEH a már befizetett elvárt adó visszafizetését az érintett cégeknek. Ezt Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője mondta pénteken az MTI-nek. Szavai szerint mintegy 500 olyan cégről van tudomásuk, amelyek készítettek bevallást az elvárt adóval kapcsolatban. Pichler Ferenc elmondta, hogy a visszafizetés külön eljárás nélkül történik majd.

2007. március 9.

Céghúsvét adómentesen

Adómentes húsvétot ajánl az Accor-Services annak apropóján, hogy évente három alkalommal, á 6550 forint értékben lehet közterhek nélkül ajándékozni.

2007. március 9.

Újraszabják a munkaerő kölcsönzést

Már a részletes vita előtt áll az Országgyűlésben a munkaerőkölcsönzés új szabályaira vonatkozó törvénymódosítási javaslat. A kormány által javasolt egyik változás az lenne, hogy az egyenlő bánásmód alapján a kölcsönzött munkavállalók részére is biztosítani kell a munkavégzés helyén szokásos természetbeni juttatásokat.

2007. március 9.

Nem jelent adóemelést az ekho-változás

Március elsején lépett hatályba az a módosítás, ami szerint aki munkaviszonyban ekhózik, kötelező legalább a minimálbér után az általános szabályok szerint fizetnie a járulékokat. A változás egy kiskapu bezárását jelenti, a legtöbb alkalmazott ekhósnál azonban nem eredményez jövedelemcsökkenést.

2007. március 9.

Megemelik a német nyugdíjkorhatárt

A német parlament alsóháza, a Bundestag pénteken nagy többséggel jóváhagyta, hogy a nyugdíjkorhatárt 67 évre emeljék a jelenlegi 65-ről.

2007. március 9.

Állami fejlesztés magánpénzből

Spórolhatnak elvileg az adófizetők azon, ha az állam helyett magáncégek építenek és üzemeltetnek autópályákat, börtönöket, kollégiumokat. Az úgynevezett PPP-konstrukció hosszú távú költségvetési hatásairól és kockázatairól viszont keveset tudunk.

2007. március 8.

Munkaügyi változásokról tárgyal a parlament

Várhatóan április 1-jén hatályba lép hatályba a Munka Törvénykönyvének módosítása, ami pontot tehet a szabadság kiadásával kapcsoltban kialakult értelmezési viták végére. A törvényjavaslatot már tárgyalják a képviselők, ha elfogadják, öt munkaügyi tárgyú törvény is módosulhat. Kimelünk néhány tervezett változást, a törvény elfogadását követően pedig más módosításokra is kitérünk majd a Jogszabályfigyelőben.

2007. március 8.

Durva megszorítások: nem vagyunk egyedül

A szociális kiadások jelentős lefaragását tervezi az új jobbközép cseh kormány az államháztartási reform első szakaszában, jelentette be a kormány szerdai ülése után Petr Necas, munkaügyi és népjóléti miniszter.