Adó


2007. február 20.

Franciaországban 30-40 milliárd euró adót csalnak el

Franciaország GDP-jének 1,7 és 2,3 százaléka közé tehető az éves adócsalás, amelynek összege 29,1 és 40,2 milliárd között mozog és ˝inkább alacsonynak˝ tekinthető – áll a Kötelező Befizetések Tanácsának jelentésében, amelyet kedden ismertetett a Les Échos című francia gazdasági napilap.

2007. február 20.

Gyurcsány: ˝Adócsökkentő programra nem látok lehetőséget˝

Az adóterhelés kismértékű csökkentésére van lehetőség 2011-2012-ig, miközben átalakításra szorul az adószerkezetet – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden az EU tagországainak magyarországi kereskedelmi kamarája (EU Chambers) budapesti rendezvényén.

2007. február 20.

Eddig kétezren kérték a regadó visszafizetését

Több mint kétezer regisztrációs adó visszatérítési kérelem érkezett be a vámhatósághoz eddig február 15-e óta – mondta el Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője az MTI érdeklődésére kedden.

2007. február 20.

Személyes közreműködés ingyen

A munkaviszonyban álló tagok többsége a cég vezetésével kapcsolatos tevékenysége illetve a társaságban való személyes közreműködés után is szeretné az adó- és járulékfizetést elkerülni, tekintettel arra, hogy a minimum járulékalap után másutt is teljesítik a kötelezően előírt közterheket. Szakértőnk véleménye szerint nem kötelező a gazdasági társaságtól jövedelmet felvenni.

2007. február 20.

A tevékenységi körök adóhatósági bejelentése

Az Adó- és Ellenőrzési Értesítő idei első számában közzétett, 2007/2. Adózási kérdés a gazdasági társaságok létesítő okiratában (társasági szerződés, alapszabály, alapító okirat) nem szereplő, ugyanakkor ténylegesen gyakorolt tevékenységek adóhatósági bejelentésével foglalkozik.

2007. február 20.

Már a kötelező e-bevallás hírére is növekedtek a bevételek

Sikeresen vizsgázott az elektronikus adóbevallási rendszer az idei három kritikus időszakban – jelentette ki a pénzügyminiszter. Veres János elmondta: a január 31-i, február 12-i és 15-i határidőre összesen 3,5 millió bevallás érkezett.

2007. február 19.

Megéri az ingatlanadó?

A fejlett országokban egyre csökken a vagyonadók aránya. A szakértők szerint ennek oka, hogy a választók körében meglehetősen népszerűtlenek a vagyontárgyakra – különösen az ingatlanokra – kivetett adókhoz kapcsolódó intézkedések, amelyek akár a választási eredményt is befolyásolják.

2007. február 19.

Béren kívüli és természetbeni juttatások adókötelezettsége

2007. január 1-jével változtak a béren kívüli juttatások adózási szabályai, és már tavaly szeptembertől emelkedett az adóköteles természetbeni juttatások adómértéke. Az alkalmazottaknak jó hír, hogy az adómentesen adható természetbeni juttatások értékhatára is emelkedett valamelyest. Dr. Andrási Jánosné cikke a 2007-től hatályos változásokra hívja fel a figyelmet.

2007. február 19.

A foglalkoztatási támogatások részletszabályai

A foglalkoztatási törvény módosítása tavaly év végén egységesítette a foglalkoztatási támogatási rendszert, megszűntek a több jogszabályban párhuzamosan szabályozott támogatások. A módosítás elsősorban a munkabér és járulékainak megtérítésén alapuló támogatásokat érintette, ezekhez kapcsolódóan a 3/2007. (II. 9.) SZMM rendelet több, a foglalkoztatási támogatásokhoz kapcsolódó végrehajtási rendeletet módosított.

2007. február 19.

APEH irányelv a 2007-es ellenőrzésekről

Az APEH vezetője február 20-ig köteles közzétenni az ún. ellenőrzési irányelvét, azaz, hogy a kötelező ellenőrzéseken túl milyen tevékenységekre, területekre koncentrál az adóhatóság az ellenőrzési tevékenysége kapcsán az adott évben. Az ellenőrzésre történő kiválasztásnál azokat az adózói köröket jelölik ki elsősorban, ahol az adókikerülés kockázata a legmagasabb.

2007. február 19.

Bővül az illetékek tárháza

Magyarországon a vagyont sújtó adók és illetékek mértéke messze elmarad a fejlett országokban alkalmazott szinttől, bár súlyuk egyre nagyobb és a szakértők további növekedést jósolnak – írja a Napi Gazdaság.

2007. február 19.

Újabb határidőt szabott az APEH

Könnyű és gyors pénzszerzési lehetőséget iktatott be az adóeljárási törvénybe a jogalkotó tavaly ősszel, amikor lehetővé tette, hogy február 15-étől a pénzkezelési szabályzat elmulasztása miatt is bírságolhasson az adóhatóság- írja a Világgazdaság.

2007. február 17.

Amikor az Apeh levele tárgytalan…

Előfordul a leggondosabb feladóknál is, hogy nem jó csatolmányt küld emailen. Ezúttal az adóhatóság küldött üres dokumentumot a bevallóknak.

2007. február 16.

Nem volt diadalmenet 2006 a bankoknak

Az adózott eredményét csak a Raiffeisen és a CIB tudta tavaly a piaci átlagnál jóval nagyobb mértékben növelni a magyar bankok közül, előbbi 45, utóbbi 37 százalékkal növelte nyereségét egy év alatt.

2007. február 16.

A Pénzügyminisztérium reagálása

A Napi Gazdaság február 16-i számában „Összevissza adóznak a népek” címmel számos félreértett információ jelent meg. A lap újságírója a Pénzügyminisztérium által közölt adatokhoz olyan magyarázatokat fűzött, amelyek nem felelnek meg a valóságnak – állítja közleményben a PM.

2007. február 16.

Júniusig nyitott az ingyenes adóbevallási képzés

Idén január 1. és május 31. között közel 1600 ingyenes tanfolyam indul a mikrovállalkozások adóbevallásának segítésére.A rendelkezésre álló szabad források lehetővé teszik, hogy a képzésekre további jelentkezőket fogadjanak.