Adó

2007. március 2.

A parlament dönthet arról, hogyan pótolják az elvárt adót

Várhatóan a kormány csak javaslatot tehet, és a parlament mondja majd ki a végső szót az elvárt adó eltörlése miatti bevétel-kiesés kompenzálásáról – mondta Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek. A pénzügyminiszter szavai szerint több változat közül dönthet a kormány az Alkotmánybíróság (Ab) elvárt adóval kapcsolatos döntése után kieső bevételek pótlásáról, amelyet jövő héten terjeszt a kabinet elé.

2007. március 2.

Most az APEH fizet – megkezdődtek az szja-visszautalások

Hamarosan megkapják az szja-visszatérítést azok, akik már február elején beküldték a bevallásukat. Akik még csak most kezdenek a kitöltéshez, jobban járnak ha az adóhatóság honlapjáról letölthető bevallási programot és nyomtatványt használják.

2007. március 2.

Alkotmányossá tehető az elvárt adó?

Ha alkotmányossá tehető az elvárt adó konkrét szabályozási módja, „megmenthető” ez az adónem – a lapunk által megkérdezett szakértők mellett ebben egyetértenek a koalíció politikusai is. Az Alkotmánybíróság ugyanis nem abban foglalt állást, hogy a vállalkozási tevékenységből származó bevétel adóztatása alkotmányos-e, vagy sem, hanem a konkrét szabályozási mód alkotmányellenességét állapította meg.

2007. március 1.

Nehéz év vár a cégekre

A pályázati lehetőségek szigorodásával, az e-bevallás kötelezővé válásával, új adóterhekkel, valamint a továbbgyűrűző lánctartozással megbirkózniuk a vállalkozásoknak – derült ki az Üzlet és Siker kis- és középvállalati konferenciáján.

2007. március 1.

324 milliárd turizmusfejlesztésre

A Regionális Operatív Programban 2013-ig összesen 324 milliárd forint közvetlen forrás áll rendelkezésre turizmusfejlesztésre – mondta Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön, Budapesten.

2007. március 1.

Kóka: adóreform lesz – Örülhet a kkv-szektor

A kis- és középvállalkozásokat sújtó adó- és járulékrendszer átalakítása érdekében az idén adóreform csomagot készít a kormány – mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön.

2007. március 1.

Az egyéni vállalkozók még „elvárt adóznak”

Egyelőre csak a társaságokra vonatkozó elvárt adót szüntette meg az Ab, az egyéni vállalkozók által fizetendőről szóló beadványról még nem döntöttek. A PM az első két hónapra eső adót szeretné behajtani.

2007. március 1.

Tízmilliárddal kevesebb jutott az önkormányzatoknak

A megszorítások összesen tízmilliárd forint kivonást eredményeztek a megyei önkormányzatok kasszájából – közölte a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára csütörtökön, Szegeden. Zongor Gábor a Csongrád megyei polgármestereknek tartott fórumot követően sajtótájékoztatón elmondta: a megyéknél általában az a tapasztalat, hogy mindenki a kötelező feladatok megoldására fókuszált, és a megszorítások ellenére is fenntartanak önként vállalt feladatokat.

2007. március 1.

Jövőre bankkártyával is adózhatunk

A kényelmesebb adófizetés érdekében módosítaná az adózás rendjéről szóló törvényt Pettkó András MDF-es képviselő. A pénzügyi bizottság által támogatott törvényjavaslat szerint 2008-tól kártyaleolvasó terminálok működnének az adóhivatali kirendeltségeken, így a csekk és az átutalás mellett bankkártyával is fizethetnénk az adót.

2007. március 1.

Egyszázalékról csak papíron rendelkezhet

Miközben ez évtől kezdve kötelező elektronikusan eljuttatniuk adóbevallásukat a vállalkozásoknak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz, addig a magánszemélyek túlnyomórészt papíron továbbítják a személyijövedelemadó (szja) -bevallást. Az elektronikusan kitöltők is javarészt kinyomtatják és borítékba teszik a dokumentumot, és szintén így rendelkeznek az 1 százalékuk odaítéléséről. Utóbbit elektronikusan nem is tehetnék meg, ehhez ugyanis ennek technikai feltételei még nem adottak.

2007. március 1.

Eddig 600 adószámot függesztett fel az APEH

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal 2007. január 31-éig 616 olyan határozatot hozott, amely adószám alkalmazásának felfüggesztését rendeli el – tudta meg az állami adóhatóságtól az MTI. Ezek csaknem kétharmada (383 határozat) január végéig jogerőre emelkedett, három határozatot pedig visszavont az APEH.

2007. február 28.

A foglalkoztatotti bejelentés új szabályai

2007-ben egycsatornás lett a biztosítottak kötelező bejelentése, így sem az OEP-hez, sem az EMMA-rendszerhez nem kell már bejelentést tenni, hanem mindent az adóhatóságnak kell megküldeni. A bejelentés gyakorlati tudnivalóiról tájékozódhatnak dr. Kovács Ferenc cikkéből, ami az Adó szaklap 2007/3. számában jelent meg.

2007. február 28.

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság az elvárt adót

Az Alkotmánybíróság február 27-i határozatával megsemmisítette az elvárt adóra vonatkozó törvényi szabályozást, valamint az elvárt adó előlegének megfizetésére vonatkozó rendelkezéseket. Elvárt adót először a 2007-ben keletkezett bevételek után, 2008-ban kellett volna fizetni, az előleggel azonban már az idén számolni kellett volna.

2007. február 28.

Március 12-éig kell az ADAM nyilatkozatokat továbbítani

Az a munkáltató, aki nem vállalja a dolgozói adójának a megállapítását, a február 15-én munkaviszonyban álló magánszemélyek bejelentése alapján köteles az adóhatósági adómegállapításhoz szükséges 06530-as és az ún. 1 százalékos rendelkező nyilatkozat továbbításában közreműködni. A 06530-as nyomtatványokat március 12-éig kell az adóhatósághoz magánszemélyenként, elektronikus formában megküldeni. Az APEH napokban közzétett tájékoztatója a munkáltatói közreműködés teljesítésének gyakorlati kérdéseivel foglalkozik.

2007. február 28.

Vigyázat! Átverhetik az ingyenes APEH-csomaggal

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) felhívja az adózók figyelmét, hogy illetéktelenek visszaélnek az APEH által ingyenesen biztosított SZJA bevallási egységcsomagokkal – tájékoztatta az adóhatóság szerdán az MTI-t.

2007. február 28.

Mit lép a kormány az elvártadó-szabály bukása után?

A kormány szerdai ülésén felkérte a Pénzügyminisztériumot, hogy a következő heti kormányülésre tegyen javaslatot, vajon miként lehet ellensúlyozni az elvárt adó hétfői alkotmánybírósági eltörlésének költségvetésre gyakorolt hatását. A pótlásról így a jövő héten dönthet a kabinet.

2007. február 28.

Kolláth György: ha jön a határidő, fizessük be az elvárt adót

Kolláth György alkotmányjogász szerint érvényes az elvárt adó januárra és februárra egészen addig, amíg ellenkező rendelkezésű törvény nem születik. Az Alkotmánybíróság kedden semmisítette meg az adónemről szóló törvényt, de csak a kihirdetés napjától és nem visszamenőlegesen, így elvileg február 26 -ig még az érvényesnek tekinthető.