Adó

2007. február 2.

Ha jön az ingatlanadó, melyik közteher csökken?

Az adórendszer átalakításának terveivel a szocialisták még várnának, míg az SZDSZ már tavasszal a parlament elé vinné az ügyet, s akár már 2008-tól megtenné az első lépést egy versenyképesebb közteherviselés felé – írja a Népszabadság.

2007. február 2.

Adóemelés tesz keresztbe a bio-üzemanyagnak?

A német biodízel-ipar – Európában a legnagyobb – a német kormány adóintézkedését okolja a forgalom várható csökkenéséért. Nehéz a helyzet, az iparág az idén nem tudja kihasználni a kapacitásait – mondta a német ágazati szövetség (VDB) elnöke, Arnd von Wissel pénteken.

2007. február 2.

APEH: több mint másfél millió e-bevallás érkezett januárban

Január utolsó napjaiban – különösebb fennakadás nélkül – több mint 710 ezer bevallás érkezett elektronikusan az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH) – mondta Nagy József, az adóhatóság titkársági főosztályának vezetője.

2007. február 2.

Van esély az adóterhek csökkenésére?

A szocialisták még várnának, ám az SZDSZ már tavasszal a parlament elé vinné az adórendszer átalakításának terveit, és akár 2008-tól megkezdené a közteherviselés versenyképesebbé tételét.

2007. február 2.

Csúszik az új adó – még semmi sem biztos

Leghamarabb 2009-ben kellene ingatlanadót fizetni, legalábbis ekkortól számolna a költségvetés ezzel a bevétellel – egyelőre ebben az egyben értenek egyet a Világgazdaság által megkérdezett kormánypárti politikusok.

2007. február 2.

Jeremie-program a kis- és középvállalkozásokért

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjában – remények szerint – még az idén, az év közepén elindul a kis- és középvállalkozások finanszírozását szolgáló Jeremie-program – hangzott el a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban tartott háttérbeszélgetésén, pénteken. A Jeremie-program az Európai Bizottság, az Európai Beruházási Bank, az Európai Beruházási Alap közös akciója, amely segíti a mikro-, kis- és közepes vállalkozások finanszírozási forrásokhoz jutását az Európai Unió strukturális alapjaiból.

2007. február 1.

Újabb testület a pozitív adóslista mellett

Pozitív banki adóslista létrehozását, a bankok közötti váltás könnyítését és magatartási kódex létrehozását is javasolja jelentésében a miniszterelnök által létrehozott banki szakértői bizottság – mondta Várhegyi Éva, a testület elnöke. A pénzügyi szolgáltatók között akkor élesedik a verseny, akkor mérséklődhetnek az ügyfelek költségei, ha könnyebbé válik a bankok közötti váltás – jelentette ki Várhegyi Éva. Nagy-Britanniában, vagy Írországban például a bankok maguk segítenek abban, hogy tíz nap alatt megtörténjen a bankváltás – tette hozzá.

2007. február 1.

Uniós jogból jól állunk

Az uniós irányelvek csupán 1,2 százalékát nem ültették még át az Európai Unió tagországai nemzeti törvénykezésükbe, Magyarország 0,9 százalékkal az átlagnál is jobban áll – derül ki az Európai Bizottság eredménytáblájából. A testület rendszeresen készít kimutatást az egységes belső piaci jogelemek átvételéről, és most bejelentette, hogy eddig a tagországok még soha nem teljesítettek ilyen jól. Az átlagos hiány most először alacsonyabb az állam- és kormányfők által 2001-ben előirányzott 1,5 százalékos ideiglenes hiánycélnál.

2007. február 1.

Még évekig benyúlhatunk Állam bácsi zsebébe

Az idei évtől folyósított lakáshitelek után már nem jár adókedvezmény, de a legkésőbb a tavalyi év végégi felvett kölcsönök még akár hosszú évekre is feljogosíthatnak az állami visszatérítésre.

2007. február 1.

Javaslatok a banki szolgáltatások fejlesztéséhez – elkészítette jelentését a szakértői bizottság

Pozitív adólista felállítása, alap-bankszámla bevezetése, bankszámla-átirányítás lehetőségének megteremtése – egyebek mellett ezeket javasolja a Lakossági Pénzügyi Szolgáltatásokat Vizsgáló Szakértői Bizottság, amely tavaly év végén fejezte be munkáját. Jelentését már elküldte a kormánynak, a bankszövetségnek, a pénzügyi felügyeletnek és a Gazdasági Versenyhivatalnak. Egyelőre bizonytalan, hogy megvalósítják-e a javaslatokat, és ha igen, mikortól.

2007. január 31.

Osztalékfizetés házipénztárból 10%-os adóval: 2007. február 5-én lejár a határidő!

A házipénztáradó alkotmányellenességét megállapító alkotmánybírósági határozat nem érintette a házipénztár állomány indokolt szintre történő csökkentését szolgáló, a személyi jövedelemadóról szóló törvény nyári módosításában szereplő, a 2006. évi adózott eredmény felosztásakor az eredménytartalék terhére megállapított osztalékra alkalmazható egyszeri 10 százalékos adó érvényesíthetőségét. Az egyszeri 10 százalékos adókulcs érvényesíthetőségének azonban a decemberi törvénymódosítás szerinti új feltétele, hogy a 10 százalékos osztalék megállapítása, jóváhagyása és a magánszemély által a bevétel megszerzése a törvény kihirdetését követő 45. napig megtörténjen. Az említett rendelkezést tartalmazó egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi CXXXI. törvény kihirdetésére 2006. december 22-én került sor, így a kedvezményes osztalékadózásra vonatkozó rendelkezéseket 2007. február 5-éig lehet alkalmazni és e törvényi rendelkezés 2007. február 6-án hatályát veszti.

2007. január 30.

Itt az új adóslista

Közzétette azoknak az adózóknak a nevét az APEH, akiknél jogerős határozatban jelentős összegű adóhiányt állapított meg és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették az előírt határidőre. A legnagyobb, 1,022 milliárd forintos adóhiánnyal egy inárcsi cég áll az élen.

2007. január 30.

Sokan kimaradnak a regadó-visszatérítésből

Várhatóan a héten megjelenik a VPOP honlapján a regisztrációs adó visszatérítéséhez szükséges nyomtatvány. A kérelemhez csatolni kell a számlát, az adásvételi szerződést és az adóigazolást.

2007. január 30.

Kis falukban százmilliós adóhiányok

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette azoknak az adózóknak a nevét, akiknél jogerős határozatban jelentős összegű adóhiányt állapított meg és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették az előírt határidőre.

2007. január 30.

Nyilatkozat május 21-ig

A civil szervezetek számára kedvező hír, hogy a magánszemélyeknek munkáltatói adómegállapítás esetén a korábbi hírekkel szemben nem február 15-ig kell átadniuk a munkáltatónak az szja 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozatot, hanem május 21-éig lesz erre módjuk.

2007. január 23.

Már a minimálbér sem adómentes

A jogalkotó 2007-ben a legalacsonyabb – bevallási kötelezettség alá eső – jövedelemmel rendelkező magánszemélyek munkából származó bérjövedelmét a minimálbérhez közelítő szintig – alap-, illetve kiegészítő adójóváírás folytán – mentesítette az adófizetés alól.

2007. január 23.

Szokásos piaci ár adóhatósági megállapítása

Kevésbé bonyolult ügyleteknél eddig is előfordult, hogy az adóhatóságtól kérték a szokásos piaci ár vagy módszer megállapítását, mégpedig a feltételes adómegállapításra irányuló kérelem keretében. 2007. januárjától azonban már csak külön eljárásban kérhető a szokásos piaci ár meghatározása. Az eljárást egyrészt az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény január 1-től hatályos 132/A-132/B szakaszai, másrészt a 38/2006. (XII. 25.) PM rendelet szabályozza.

2007. január 23.

A dolgozók belső képzése is elszámolható

A szociális és munkaügyi miniszter 13/2006. (XII. 27.) SZMM rendelete a szakképzési hozzájárulást a saját munkavállalói részére szervezett képzéssel teljesítő hozzájárulásra kötelezett költségei elszámolásának feltételeiről és az elszámolás szabályairól szól. A rendelet részletes fogalom-meghatározást ad a különböző képzési formák (belső képzés, külső képzés, vegyes, illetve áthúzódó képzés) tekintetében.

2007. január 23.

Kiemelt adózók, feltételes adómegállapítás

A 37/2006. (XII. 25.) PM rendelet tartalmazza a kiemelt adózók kijelöléséről, valamint az adóteljesítmény számítási módjáról és az alkalmazásával megállapított értékhatárokról szóló, 2007. január elsejétől hatályos szabályokat.