Ön még fizet adót?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarországon egyre kevesebben fizetnek személyi jövedelemadót, miközben a befizetett adó összege nőtt.

Az elmúlt hét évben Magyarországról négymillióról kevesebb mint hárommillióra csökkent azok száma, akik fizetnek személyi jövedelemadót – idézi az APEH statisztikáját a Magyar Nemzet. A bevallók száma ugyan nem csökkent, de a ténylegesen szja-t fizetőké igen, miközben az egy főre eső befizetés az 1999-es 186 ezer forintról 2005-re 442 ezerre nőtt. Ez utóbbiban 2002-ről 2003-ra van egy nagyobb ugrás, nyilván a közalkalmazotti béremeléssel összefüggésben, és a tényleges szja-fizetők száma is e két év összehasonlításában csökken, amit minden bizonnyal a kedvező evát választók számának növekedése magyaráz. Mivel az szja-kulcsok nem nőttek ez alatt az idő alatt és az adókedvezmények sem nagyon csökkentek, feltehető, hogy akik szja-t fizetnek, azoknak nőtt a bére.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.