Ön még fizet adót?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarországon egyre kevesebben fizetnek személyi jövedelemadót, miközben a befizetett adó összege nőtt.

Az elmúlt hét évben Magyarországról négymillióról kevesebb mint hárommillióra csökkent azok száma, akik fizetnek személyi jövedelemadót – idézi az APEH statisztikáját a Magyar Nemzet. A bevallók száma ugyan nem csökkent, de a ténylegesen szja-t fizetőké igen, miközben az egy főre eső befizetés az 1999-es 186 ezer forintról 2005-re 442 ezerre nőtt. Ez utóbbiban 2002-ről 2003-ra van egy nagyobb ugrás, nyilván a közalkalmazotti béremeléssel összefüggésben, és a tényleges szja-fizetők száma is e két év összehasonlításában csökken, amit minden bizonnyal a kedvező evát választók számának növekedése magyaráz. Mivel az szja-kulcsok nem nőttek ez alatt az idő alatt és az adókedvezmények sem nagyon csökkentek, feltehető, hogy akik szja-t fizetnek, azoknak nőtt a bére.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.