Önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári befizetések adókedvezménye


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tájékoztatót tett közzé az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári befizetések adókedvezményéről, mivel a pénztárak különbözően értelmezik a jogszabályokat, így előfordulnak téves utalások az APEH felé.

Az szja-törvény rendelkezéseit a pénztárak eltérően értelmezik, ezért az APEH-hoz már érkezett több olyan igazolás, amelyet a pénztár azért állított ki a tagjának, hogy a tag kiutalást kezdeményezzen az állami adóhatóságtól. Ebben az igazolásban a pénztár azt igazolja, hogy a tag önhibáján kívül nem tagja a pénztárnak, továbbá arról tájékoztatja a magánszemélyt, hogy az igazolásban feltüntetett kedvezmény kifizetését az adóhatóságnál kell kezdeményeznie. A pénztárak – több száz olyan esetben, amikor a magánszemély a kiutaláskor már nem volt tagja a pénztárnak – visszautalták a kedvezmény összegét az adóhatósághoz, ezek a tételek jelenleg egyeztetésre várnak.

Az APEH álláspontja szerint a 2006. évre vonatkozó rendelkező nyilatkozatoknál a 2006-ban hatályos Szja. tv. 44/A. § (1) bekezdése alapján 2006-ra csak az a magánszemély tehet(ett) jogszerűen nyilatkozatot a pénztárhoz utalandó összegről, akinek a rendelkezés időpontjában még fennáll(t) a tagsági jogviszonya. Amennyiben a rendelkezett összegnek a pénztárhoz történő kiutalásakor a magánszemély a rendelkező nyilatkozatán megjelölt pénztárnak már nem tagja, akkor a pénztárnak a hozzá befolyt összeget a magánszemély másik pénztárba történő átlépése esetén a másik pénztárhoz, kilépés vagy nyugdíjszolgáltatás igénybevétele esetén pedig a kedvezményezettnek kell továbbutalnia, nem pedig vissza az adóhatósághoz. Ebből következik, hogy nem az adóhatóság feladata (törvényi felhatalmazása sincs arra), hogy a pénztárak által visszautalt, a 2006-os adóévre vonatkozó kedvezmény összegeket az érintett magánszemélyeknek kiutalja.

A PSZÁF ezért tájékoztatja a pénztárakat és a pénztártagokat, hogy a hivatkozott esetekben a kedvezményt a pénztáraknak kell a magánszemélyeknek kifizetni, ezért a kedvezmény összegét ne utalják vissza az adóhatóságnak, és ne adjanak ki a magánszemélyeknek olyan igazolást, hogy a feltüntetett kedvezmény kifizetését az adóhatóságnál kell kezdeményezni. A tévesen átutalt összegeket az APEH visszautalja a rendelkező nyilatkozaton megjelölt pénztáraknak.

A tájékoztató itt olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.