Online kaszinójátékból származó jövedelem

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2016. április 12.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünkben összegyűjtöttük, pontosan hogyan és mennyi adót kell fizetnie annak, aki online kaszinójátékból tesz szert pénznyereményre, vagy nyereménynek számító más vagyoni értékre. 


Szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos pénz fizetése, vagy vagyoni érték nyújtása fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá. A nyerés vagy a vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ.

Az online szerencsejáték két fő csoportja:

  • 1. a távszerencsejáték,
  • 2. és az online kaszinójáték.

Távszerencsejáték az olyan sportfogadás, amit kizárólag hírközlő eszköz és rendszer útján szerveznek. Az online kaszinójáték pedig a kaszinójáték szintén hírközlő eszköz és rendszer útján történő szervezése. Online kaszinójátékot csak olyan koncessziós társaság szervezhet, amely jogosult kaszinójáték szervezésére. 

Hírközlő eszköz és rendszer például a címzett vagy címzés nélküli nyomtatvány, a sajtótermékben közzétett hirdetés megrendelő lapja (pl.: egy újságban a kivágható sorsjegy), a telefon, az e-mail, az internet és a televízió. De online környezetben folytatott szerencsejátéknak minősülhetnek olyan tevékenységek is, amelyek nem esnek a távszerencsejáték vagy az online kaszinójáték fogalma körébe, de mégis hírközlő eszköz és rendszer útján (pl.: interneten) szervezik. Ilyen például az online lottó, vagy az online tombola, stb.

A hírközlő eszközök és rendszerek által szervezett szerencsejátékban való részvételre való ajánlatok közzétételéhez az állami adóhatóság engedélye szükséges.

Új megfogalmazással egészült ki 2016. január 1-től a személyi jövedelemadóról szóló törvény 76.§-ának (1) bekezdése. Eszerint nyeremény esetében, – ha az nem tartozik a kamatjövedelemre vonatkozó rendelkezések hatálya alá, – a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvényben (a továbbiakban: Szjtv.) meghatározott engedélyhez kötött sorsolásos játékból, az ajándéksorsolásból, a fogadásból, valamint az Szjtv. 29/Q. §-a szerinti külföldi jackpot rendszerből származó nyeremény címén kapott bevétel egészét jövedelemnek kell tekinteni. Ezek adóköteles nyeremények.

Új szolgáltatásokkal bővült az Adó Online:
  • díjmentes cikk és szaklap értesítő
  • kérdés-válasz szolgáltatásunk kényelmesebb használata
  • egyedi szaklap ajánlatok

A 2016-tól bevezetett változás, „az Szjtv. 29/Q. §-a szerinti külföldi jackpot rendszerből származó nyeremény” beemelése az szja törvénybe, mint adóköteles bevétel.

Pénzbeli nyeremény esetén az adót a magánszemélyeknek kiosztandó teljes nyereményösszegből egy tételben kell a kifizetőnek levonnia, és befizetnie.

Ha a nyeremény nem pénz, hanem más vagyoni érték, a kifizetőt terhelő adó alapja a nyeremény szokásos piaci értékének 1,18-szorosa.

Nem számít jövedelemnek a jogszerűen szervezett, az Szjtv. 16. §-a alapján engedélyhez nem kötött sorsolásos játékból, a sorsjátékból, a játékkaszinóból, a bukmékeri rendszerű fogadásból, a lóversenyfogadásból, a bingó-játékból, a kártyateremben szervezett kártyajátékból, a távszerencsejátékból valamint – az Szjtv. 29/Q. §-a szerinti külföldi jackpot rendszerből származó nyeremény kivételével – az online kaszinójátékból származó nyeremény.

Tehát a személyi jövedelemadóról szóló törvény 76.§-ának (4) bekezdése egyértelművé teszi, hogy főszabályként az online kaszinójátékból származó nyeremény adómentes, kivéve, ha az külföldi jackpot rendszerből származik.

Napjainkban az interneten több honlap található, melyek magyar játékosok által hozzáférhető módon – akár magyar nyelven is – fogadást, pókert, illetve egyéb szerencsejátékot ajánlanak. Jellemzően ezeket a honlapokat a hatályos magyar jogszabályok értelmében illegálisan működtetik hazánkban, a többségében külföldi székhelyű, azonosítatlan hátterű cégek. Az online szerencsejátékokra vonatkozó reklámok megtalálhatók az elektronikus médiában.

Ezek a cégek az állami adóhatóság engedélyének a hiányában törvénysértő módon végzik a tevékenységüket. A nem engedélyezett, külföldi szervező ajánlatának elfogadása kizárólag a játékos saját kockázatára történik. Amennyiben a játékost bármilyen jogsérelem éri (pl. elért nyereményét nem kapja kézhez) a magyar hatóságok nem tudnak fellépni a szervezővel szemben.


Kapcsolódó cikkek: