Orbán: további kisvállalkozók kapnak kedvezményeket Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. március 23.
Címkék: , ,
Rovat:
További gazdaságvédő intézkedéseket jelentett be hétfőn délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus járvány elleni védekezéssel kapcsolatban. Ezek részeként többek közt újabb katás kisvállalkozók kapnak járulékfizetési kedvezményeket, a veszélyhelyzet idejére felfüggesztik az adóvégrehajtásokat, az adótartozásokat pedig a veszélyhelyzet után kell teljesíteni.

Orbán Viktor hétfőn délelőtt újabb hat gazdaságvédő intézkedést jelentett be.

  • 1. A korábban bejelentett tevékenységi körök mellett további 81 480 kisvállalkozó kap Kata-adófizetés alóli mentességet június 30-ig. Az intézkedés a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, üvegezést, villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátását érinti.
  • 2. A március 1. előtti Kata adótartozásokra haladékot kapnak az érintettek, azokat csak a veszélyhelyzet  után kell rendezni
  • 3. A turisztikai szolgáltatókhoz hasonlóan átmeneti mentességet kapnak a média szolgáltatók is a kieső hirdetési bevételeik miatti adófizetésre
  • 4. A kilakoltatásokat és lefoglalásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet utáni időszakra
  • 5. Felfüggesztik az adóvégrehajtásokat is, a tartozásokat a veszélyhelyzet után kell majd rendezniük az érintetteknek
  • 6. A veszélyhelyzet ideje alatt lejáró gyes és gyed jogosultságokat meghosszabbítják.

Az intézkedéseket részletező kormányrendelet hétfőn este jelenik majd meg.


Kapcsolódó cikkek:


A rosette-i kő adótörténeti jelentősége
2020. szeptember 25.

A rosette-i kő története már önmagában is regényes, de ennél is érdekesebb az, hogy Champollion ennek alapján fejtette meg az egyiptomi hieroglifikus írást. A megfejtéssel Egyiptom írott történelme majd három évezreddel bővült, létrejött az egyiptológia, mint önálló tudományág. Arról már kevesebb szó esik, hogy mi is volt a kőre vésve.

Kúria ítélete: a megajándékozott mögöttes felelőssége
2020. szeptember 24.

A mögöttes felelősség szabályai alapján, amennyiben adózóval szemben indult végrehajtás eredménytelen, az adóhivatalnak meg kell vizsgálnia, hogy e felelősség alapján van-e a társaság mögött olyan magánszemély vagy jogi személy, aki a tartozás megfizetésére kötelezhető lenne.