Orbán: további kisvállalkozók kapnak kedvezményeket Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

További gazdaságvédő intézkedéseket jelentett be hétfőn délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus járvány elleni védekezéssel kapcsolatban. Ezek részeként többek közt újabb katás kisvállalkozók kapnak járulékfizetési kedvezményeket, a veszélyhelyzet idejére felfüggesztik az adóvégrehajtásokat, az adótartozásokat pedig a veszélyhelyzet után kell teljesíteni.

Orbán Viktor hétfőn délelőtt újabb hat gazdaságvédő intézkedést jelentett be.

  • 1. A korábban bejelentett tevékenységi körök mellett további 81 480 kisvállalkozó kap Kata-adófizetés alóli mentességet június 30-ig. Az intézkedés a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, üvegezést, villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátását érinti.
  • 2. A március 1. előtti Kata adótartozásokra haladékot kapnak az érintettek, azokat csak a veszélyhelyzet  után kell rendezni
  • 3. A turisztikai szolgáltatókhoz hasonlóan átmeneti mentességet kapnak a média szolgáltatók is a kieső hirdetési bevételeik miatti adófizetésre
  • 4. A kilakoltatásokat és lefoglalásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet utáni időszakra
  • 5. Felfüggesztik az adóvégrehajtásokat is, a tartozásokat a veszélyhelyzet után kell majd rendezniük az érintetteknek
  • 6. A veszélyhelyzet ideje alatt lejáró gyes és gyed jogosultságokat meghosszabbítják.

Az intézkedéseket részletező kormányrendelet hétfőn este jelenik majd meg.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

SZJA-felajánlások és felváltva gondozott gyermek utáni adókedvezmény | NAV-Figyelő 12. hét

Az adóhatóság közleményt adott ki a családi kedvezmény érvényesítése kapcsán. Kiemelik, hogy gyakori hiba, hogy az adóalanyok a felváltva történő gondozást félreértelmezik, illetve, hogy egy szükséges lépést kihagynak, tekintettel arra, hogy a felváltva gondozás ténye sem alapozza meg a családi kedvezmény megosztását. Erről, az SZJA 1+1%-ról, valamint az adótrafipax helyszínekről ad számot az eheti NAV-Figyelő.