Örülhetnek az egészségpénztári tagok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július 1-jétől adómentesen lehet igénybe venni a beiskolázási támogatást az önsegélyező pénztári számla terhére, az egészségpénztárak pedig a sportcélú szolgáltatások igénybevételét támogathatják majd adómentesen.

A tervezett szigorítások után jó hír, hogy újabb adómentes szolgáltatásokat nyújthatnak az önsegélyező és egészségpénztárak.

A kormány szerdai döntése szerint július 1-jétől adómentesen lehet igénybe venni a beiskolázási támogatást az önsegélyező pénztári számla terhére, az egészségpénztárak pedig a sportcélú szolgáltatások igénybevételét támogathatják majd adómentesen – közölte a Kormányszóvivői Iroda.

Az új szabályoknak megfelelően évente 20 ezer forintos beiskolázási támogatás vehető igénybe adómentesen az önsegélyező pénztári számla terhére. A gyermekenként járó támogatás a tanév kezdéséhez kapcsolódó – tankönyvek, taneszközök vagy ruházat vásárlására fordított –, igazolható költségek megtérítésére igényelhető.

Az egészségpénztárak évente a havi minimálbérnek – azaz idén 65.500 forintnak –megfelelő összegig adómentesen támogathatják a sportcélú szolgáltatások igénybevételét. Ebből az összegből pálya-, uszoda- vagy terembérletet, illetve jegyet, valamint különböző sportfoglalkozások részvételi díját lehet kifizetni. A fogyatékossággal élők számára a kormány a sportbérlet támogatásán felül a sportoláshoz szükséges sportruházat, sportlábbeli, utazás, szállás és a kísérők költségét is támogatja.

A támogatás minden pénztári tagnak jár, akiknek megfelelő fedezet van a számláján. A döntés jelenleg körülbelül 800 ezer pénztári tagot érint: az önkéntes egészségpénztári tagok száma ugyanis 675 ezer fő, az önsegélyező pénztári tagok száma pedig 110 ezer fő volt 2007 első negyedévének végén.

Az új szabályokat a pénztárak – döntésük szerint – június 1-jéig visszamenőleg is alkalmazhatják.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.