Ősztől látja a külföldi számlákat a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeptembertől 59, jövőre várhatóan több mint 70 országból érkezhet magyar számlatulajdonosokról információ a NAV-hoz. Az adóhivatal 2017. június 30-ig biztosított lehetőséget arra, hogy ne a revizorok tárják fel egy ellenőrzés keretében a külföldi bankszámlán lévő vagy más módon eltitkolt jövedelmek után az adót. Az államkasszába április 30-ig 880 millió forint érkezett – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.


Ősztől az offshore-lovagokkal és más nemzetközi szintéren ténykedő adóelkerülőkkel szemben a NAV is eredményesen léphet fel – az OECD égisze alatt kidolgozott – a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréjéről szóló többoldalú megállapodásnak köszönhetően. Az első információcserére 2017. szeptember 30-ig kerül sor az új, valamint a már meglévő, magas értékű egyéni számlák estében.

Az adóhivatalnak 2017. szeptember 30-tól már rendelkezésére állnak a nagy értékű külföldi bankszámlák adatai is, amelyet a kockázatelemzők összevetnek a rendelkezésre álló egyéb adatokkal. Így kiszűrhetőek azok, akik a hazánkban keletkezett adóköteles jövedelmük után nem fizették meg a közterheket. A NAV esetükben az eltitkolt adó mellett adóbírságot és a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó késedelmi pótlékot szabhat ki.

2017. június 30-ig az adóhivatal még biztosította az esetleges ellenőrzéssel járó következmények alóli mentesülés lehetőségét. Ezzel az érintettek akkor élhettek, ha bizonyos külföldön szerzett (pl. kamat, osztalék, árfolyamnyereség, vállalkozásból kivont) jövedelmük után 10%-os mértékű adót és önellenőrzési pótlékot fizettek. A NAV által kijelölt bankok számlájára 2017. április 30-ig 8,8 milliárd forintot fizettek be, amelyből a pénzintézetek – anonim módon – utalták át a 10 százaléknyi adót, április végéig 880 millió forintot.

2017. június 21-ig huszonöt bejelentés érkezett a vállalkozásban kedvezményesen legalább 10%-os részesedést szerző személyektől.  Az összességében 741,5 millió forint névértékű tagi részesedések a Seychelle szigeteken, Izraelben, Cipruson, Panamában, Belize-ben és az USA-ban bejegyzett cégeket érintenek – olvasható a közleményben.

 

 Kapcsolódó cikkek

2022. január 19.

Az adómentesség mellé adminisztrációmentesség is jár a 25 év alattiaknak

Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi – közölte Izer Norbert.

2022. január 19.

Írország áfa-rendszere (2. rész)

Az ír áfa-bevallás egyike a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető bevallásoknak az unióban, hiszen mindössze kilenc sorból áll, ráadásul a kilenc sorból kettő eleve kizárja egymást, ugyanis az adóalany nem lehet egyszerre befizető, illetve visszaigénylő pozícióban is.