Ősztől nyugtával dicsérd a vásárlást!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vásárló nyugtamegőrzési kötelezettségének bevezetését az adószakértők többsége nem szorgalmazza, akad, aki szerint az alkotmányossági próbát sem állná ki a rendszer, ám azzal mindenki egyetért, hogy a számla, illetve nyugta elkérését ösztönözni kellene – olvasható a Napi Gazdaságban.

Ha a lakosságban tudatosítanák, hogy a ˝papírozás˝ mellőzésével elősegítik az adóeltitkolást, vélhetően nagyobb hajlandóságot mutatnának a nyugták és a számlák elkérésére. Egyes szolgáltatások – például lakásépítés vagy -felújítás – igénybevétele esetén azonban a vevő is jobban jár anyagilag, ha nem követel számlát, persze így garanciális jogaival sem élhet – írta a lap. Az adótudatosság javítható lenne az érdekeltség megteremtésével is. Évekkel ezelőtt az APEH egy dél-amerikai ország mintájára már kidolgozott egy szakértői anyagot a nyugtagyűjtés ösztönzésére – mondta a lapnak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kormány a nyugtamegőrzési kötelezettség bevezetésén kívül más lépést is fontolgat-e a társadalom adótudatosságának növelésére vagy ösztönzésére. A Pénzügyminisztériumban dolgoznak a törvényjavaslaton, amelyet az őszi adócsomaggal együtt nyújtanak majd be – közölték a lappal a tárca sajtóosztályán.

Egyetért az Országos Kereskedelmi Szövetség a feketegazdaság visszaszorítására tett kormányzati intézkedésekkel, ugyanakkor szorgalmazza a szankciók további szigorítását – mondta korábban a Gazdasáági Rádiónak a szövetség főtitkára, aki szerint a számla-, nyugtaadás elmulasztásának legfőbb célja a jövedelemeltitkolás. A szervezet ugyanakkor nem tartja elfogadhatónak az olyan megoldásokat, ahol a vásárlónál ellenőrzik a nyugta meglétét.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.