Parragh a katáról: orvosolni kell a bújtatott munkaszerződésre lehetőséget adó jelleget

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. november 15.
Címkék: , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint sokszor a munkáltató arra bírja rá munkavállalót, hogy katás adózást válasszon, ezáltal a munkavállaló vállalkozóként adózik.

A vállalkozások visszajelzése alapján a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) mögött sok esetben bújtatott munkaszerződés van, többek között erre hívta fel a figyelmet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöksége csütörtöki ülésén, amelyen Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett – mondta Parragh László, az MKIK elnöke.

Kifejtette, sokszor a munkáltató arra bírja rá munkavállalót, hogy katás adózást válasszon, ezáltal a munkavállaló vállalkozóként adózik. A “bújtatott munkavállaló” szempontjából hátrány, hogy nyugdíjazásakor a  kata alapján fogják megállapítani a nyugdíját, amely így nagyon alacsony lesz. Ez rövidtávon nem tűnik kockázatosnak, de a későbbi életminőség szempontjából gondot jelenthet – tette hozzá.

A kamara nem tartja szerencsésnek, ha valaki nem vállalkozóként választja a katá-t, hanem munkavállalóként kényszerül bele ebbe a helyzetbe.

A kata jó megoldás, méltán népszerű adónem a kisvállalkozók körében, de orvosolni kell a bújtatott munkaszerződésre lehetőséget adó jelleget – mondta Parragh László.

Az MKIK elnöke kitért arra, a kamara elnöksége felhívta a figyelmet, hogy van néhány “cölöp” a gazdaságban, amely a fenntartható növekedés feltétele. Ha ezek közül bármelyik kiesik, az később gondot okozhat. Ilyen például a kiszámíthatóságot jelentő fegyelmezett költségvetési politika, a munkára ösztönző adópolitika, az árfolyam-stabilitás, a fenntartható hitelezés, a kiszámítható jogszabályi környezet, bürokrácia csökkentés, a tudásalapú gazdaság irányába való elmozdulás.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Szigorodhat a katázás
2019. november 7.

Szigorodhat a katázás

A kormány attól tart, hogy számos esetben a munkaviszonyt bújtatva foglalkoztatják az embereket katás vállalkozóként, ezért a katának ezt a kérdéskört érintő részletszabályaiban lehet változás.