Pech: éppen nem csökkenhet a jövedéki adó

Szerző: Ado Online
Dátum: 2016. december 21.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megugrott a jövedéki adó mértékét befolyásoló Brent ára, de az átlaga épp elmarad az 50 dolláros szinttől.


Az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény szerint ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára újra 50 dollár felé kerülne, akkor az idén megemelt adómértékek az üzemanyagoknál visszaállnának a korábbi szintre. 

Az OPEC közelmúltban bejelentett megállapodása miatt a Brent ára jelenleg jóval 50 dollár fölött van, ám a NAV által számított negyedéves átlagár a döntő. A NAV már a törvény által megszabott határidő előtt közzétette a weboldalán, mekkora átlagértéket számítottak ki. Ez éppen elmarad az 50 dolláros szinttől, 49,762 dollár. Így tehát nem csökken az üzemanyagok jövedéki adó mértéke.

A törvény kimondja: a január 1-jétől, április 1-jétől, július 1-jétől, illetve október 1-jétől érvényes adómértékek megállapítása a Platts Crude Oil Marketwire – tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszakra vonatkozó – Brent (Dated) napi jegyzései Mid értékeinek és a tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszak egyes napjaitól számított mindenkori harmadik havi szállítású Brent napi jegyzések Mid értékeinek számtani átlaga alapján történik. Az így meghatározott átlagos árat az állami adó- és vámhatóság internetes honlapján a tárgynegyedévet megelőző hónap 15. napját követő 5. munkanapig közzéteszi.


Kapcsolódó cikkek:


Itt az új EU-büdzsé terve
2020. július 10.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 1074 milliárd eurós uniós keretköltségvetést javasolt az Európai Unió számára a 2021-től kezdődő hétéves időszakra.

Jelentősen szigorodó KATA szabályozás 2021-től
2020. július 10.

Az Országgyűlés elfogadta a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/10856. számú törvényjavaslatot. Az elfogadott törvény számos adótörvényt módosít több ponton is, így a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényt is. A kata jelentősen szigorodik.