Pénz az ügyvédi letétben: mikor kell adózni?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áfa szempontjából az adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, amikor az eladó már szabadon rendelkezhet az összeggel.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint, ha az értékesítés teljesítését megelőzően az ellenértékbe beszámítható pénzösszeget, vagyis előleget fizet a vevő az eladó számára, akkor a pénz átvételének, jóváírásának napja tekintendő teljesítési időpontnak – áll az APEH ezirányú tájékoztatójában.

A tájékoztató szerint ügyvédi letét esetén a teljesítés időpontja az az időpont, amikor a pénz az ügyvédi letétből az eladóhoz kerül, a számláján jóváírják, vagyis amikortól szabadon rendelkezik a foglaló összegével.

Önmagában az a tény, hogy a vevő a később vételárba beleszámítandó pénzösszeget ügyvédi letétbe helyezte, nem elegendő tehát ahhoz, hogy az előlegnek minősüljön, mert az eladó nem rendelkezik felette. Az eladó szabad rendelkezése a pénzösszeg felett egy később bekövetkező feltételtől függ, így áfa szempontjából az adófizetési kötelezettség is akkor fog keletkezni.

Az eladó számlát azon a napon köteles kiállítani, amikor ténylegesen hozzájut a pénzhez. Ettől az időponttól minősül az átadott összeg előlegnek – olvasható az adóhatóság honlapján.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.