Pénz az ügyvédi letétben: mikor kell adózni?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áfa szempontjából az adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, amikor az eladó már szabadon rendelkezhet az összeggel.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint, ha az értékesítés teljesítését megelőzően az ellenértékbe beszámítható pénzösszeget, vagyis előleget fizet a vevő az eladó számára, akkor a pénz átvételének, jóváírásának napja tekintendő teljesítési időpontnak – áll az APEH ezirányú tájékoztatójában.

A tájékoztató szerint ügyvédi letét esetén a teljesítés időpontja az az időpont, amikor a pénz az ügyvédi letétből az eladóhoz kerül, a számláján jóváírják, vagyis amikortól szabadon rendelkezik a foglaló összegével.

Önmagában az a tény, hogy a vevő a később vételárba beleszámítandó pénzösszeget ügyvédi letétbe helyezte, nem elegendő tehát ahhoz, hogy az előlegnek minősüljön, mert az eladó nem rendelkezik felette. Az eladó szabad rendelkezése a pénzösszeg felett egy később bekövetkező feltételtől függ, így áfa szempontjából az adófizetési kötelezettség is akkor fog keletkezni.

Az eladó számlát azon a napon köteles kiállítani, amikor ténylegesen hozzájut a pénzhez. Ettől az időponttól minősül az átadott összeg előlegnek – olvasható az adóhatóság honlapján.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Adóemeléseket jelentettek be Romániában

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hétfőn több adóemelési intézkedést jelentett be, miután az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) határozott a koalíciós javaslatokról.

2022. június 28.

Mit kell tudni az extraprofit adóról, azaz az extraadókról?

A Kormány szinte azonnali, 2022.07.01-i hatállyal több gazdasági szektor szereplőjére többletadó vagy pótadó fizetését rótta ki, melyet az alapul szolgáló kormányrendelet (az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendelet, a továbbiakban: „KR”) „extraprofit adó”-ként aposztrofál.