PM: 2009-től jön az adóreform, nyár előtt nem lesz döntés – 200 ezer vállalkozás a fókuszban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyar adóreform kivitelezhetősége attól függ, hogy sikerül-e növelni az adózásba bevont vállalatok és magánszemélyek számát – mondta el Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára az AmCham mai regionális adókonferenciáján. Jelezte: akkor lehet arra számítani, hogy 2009-től átalakul az adórendszer belső szerkezete (egyes adókulcsok csökkentése, kisebb adófajták eltörlése), ha az adóbázist sikerül szélesíteni. A 2009-től életbe lépő változtatásokról a stratégiai döntések idén nyár eleje előtt nem várhatók, az azt követő másfél évben a lépések kidolgozása következik.

Tátrai a társasági adóról szóló panelben előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban mintegy 320 ezer társasági adóbevallást készítenek, de csak 125 ezer vállalkozás fizet nyereségadót. A fennmaradó mintegy 200 ezer vállalkozást célozta volna az elvárt adó, melyet az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősített. A kormány azonban – amint azt Veres János tegnap is jelezte – nem tett le arról, hogy ezt a vállalati réteget is bevonja a közteherviselésbe. Ezt a célt fogja szolgálni az elvárt adó helyébe július elsejétől lépő új intézkedés, melynek részleteit Tátrai egyelőre nem említette. Információink szerint a PM-ben egyelőre még nem született meg az új intézkedés konkrét kerete, bár a bejelentés már jövő szerdán várható.

A konvergenciaprogramban lefektetett adócentralizációs pálya a következő (a GDP arányában az adó- és járulékbevételek aránya) 2006: 36.5%, 2007: 38.1%, 2008: 37.8%, 2009: 37.3%, 2010: 37.0%. A csökkenő pálya kizárólag a GDP-növekedés eredménye.

Forrás: Portfólió


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.