PM: 2009-től jön az adóreform, nyár előtt nem lesz döntés – 200 ezer vállalkozás a fókuszban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyar adóreform kivitelezhetősége attól függ, hogy sikerül-e növelni az adózásba bevont vállalatok és magánszemélyek számát – mondta el Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára az AmCham mai regionális adókonferenciáján. Jelezte: akkor lehet arra számítani, hogy 2009-től átalakul az adórendszer belső szerkezete (egyes adókulcsok csökkentése, kisebb adófajták eltörlése), ha az adóbázist sikerül szélesíteni. A 2009-től életbe lépő változtatásokról a stratégiai döntések idén nyár eleje előtt nem várhatók, az azt követő másfél évben a lépések kidolgozása következik.

Tátrai a társasági adóról szóló panelben előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban mintegy 320 ezer társasági adóbevallást készítenek, de csak 125 ezer vállalkozás fizet nyereségadót. A fennmaradó mintegy 200 ezer vállalkozást célozta volna az elvárt adó, melyet az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősített. A kormány azonban – amint azt Veres János tegnap is jelezte – nem tett le arról, hogy ezt a vállalati réteget is bevonja a közteherviselésbe. Ezt a célt fogja szolgálni az elvárt adó helyébe július elsejétől lépő új intézkedés, melynek részleteit Tátrai egyelőre nem említette. Információink szerint a PM-ben egyelőre még nem született meg az új intézkedés konkrét kerete, bár a bejelentés már jövő szerdán várható.

A konvergenciaprogramban lefektetett adócentralizációs pálya a következő (a GDP arányában az adó- és járulékbevételek aránya) 2006: 36.5%, 2007: 38.1%, 2008: 37.8%, 2009: 37.3%, 2010: 37.0%. A csökkenő pálya kizárólag a GDP-növekedés eredménye.

Forrás: PortfólióKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.