Pont- és kuponakciók az áfa rendszerében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hűséges és visszatérő vevő az egyik legértékesebb erőforrása bármely cégnek. Soha nem egyszerű az első lépés megtétele sem, de a vásárlói hűség megtartása talán még ennél is nehezebb feladat. A termékek, szolgáltatások dömpingjének köszönhetően ugyanaz a termék számos boltban elérhető, de nyilván a cég tulajdonosának az az érdeke, hogy adott terméket, szolgáltatást nála rendeljenek meg, nála vásároljanak meg. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a vásárlói hűség megteremtésére, fenntartására egy olyan kedvezményrendszer kialakítása, amely folyamatos vásárlására ösztönöz. Ennek megvalósítására a cégek szívesen alkalmazzák a különböző pont és kuponakciókat. Nézzük meg, ez hogyan működik az áfa rendszerében.

A működő rendszerek többféle variánsával találkozhatunk a mindennapokban:

  • Vannak olyan rendszerek, amelyet maga a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó fél üzemelteti esetleg valaki más (aki nem a vásárló),
  • Eltérhet a rendszer abban is, hogy a vevő jogosult-e a pontokkal a termék teljes ellenértékét kiegyenlíteni, vagy csak annak egy részét.
  • Eltérhet a rendszer abban is, hogy a kedvezményt csak bizonyos termékre lehet beváltani vagy bármilyen adott üzletben elérhető termékre be lehet váltani,
  • Végül eltérhet a rendszer abban is, hogy a pontok csak egy adóalanynál, az eredeti, pontokra jogosító értékesítéseket teljesítő félnél, vagy más adóalanyoknál is beválthatók-e.

A helyes áfakezeléshez a törvény 65. §-ára, valamint a 71. § (1) bekezdés a)-b) pontjára lesz szükségünk.  Az Áfa tv. 65. §-a szerint termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapja a pénzben kifejezett ellenérték, amelyet a jogosult kap vagy kapnia kell akár a termék beszerzőjétől, szolgáltatás igénybevevőjétől, akár harmadik féltől. A „harmadik fél” toldat azért nagyon fontos, mert ha annak a személynek a részére, akinél a pontokat-kuponokat beváltják, valaki a …


Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.


Kapcsolódó cikkek

2019. szeptember 3.

A befektetési aranyra vonatkozó külön áfaszabályok

Sokan gondolják távolinak maguktól a befektetési aranyra vonatkozó szabályok áttekintését, mondván, engem ez nem érint, nekem nincs is ilyen ügyfelem. Ez sajnos valóban kevesek kiváltsága, hogy ilyen ügyfeleket tudhassanak a portfóliójukban, de nem jelenti azt, hogy teljesen hagyjuk figyelmen kívül ezeket a szabályokat. A 2000-es évek közepének egyik atipikus csalása volt, hogy fantomcégek arany kereskedelmével foglalkoztak papíron és természetesen a láncolat végén álló entitások igényelték vissza az áfát.

A másik nagyon emlékezetes pillanat és a piac jövedelmezőségét ragyogóan példázta, amikor egy más típusú láncolatban működő cég ügyvezetője eleve ügyvéddel érkezett a nyilatkozat felvételére, és amikor a bevallás egyes kitöltött sorainak átbeszélésére került sor, és olyan sorhoz érkezett a revizor, amit befektetési aranyra vonatkozóan kellett csak kitölteni, akkor a jelen lévő ügyvéd közölte megbízójával, hogy ha valóban befektetési arannyal foglalkozott a szokásos ügyvédi óradíja ebben az esetben a duplája lesz.

Ennyi felvezetés után nézzük a befektetési arany legfontosabb szabályait. Az Áfa tv. XVII. fejezete definiálja a befektetési …

2019. augusztus 29.

Mazars: nem jogosult a teljes speditőrlánc az áfamentességre

Az áfatörvény módosításának 2019. augusztus 23-ai hatályba lépésével jelentősen szűkült az importőröket kiszolgáló fuvarozó és szállítmányozó vállalatok adómentességi köre is. Mostantól ugyanis kizárólag a megbízónak közvetlenül szolgáltató speditőr alkalmazhat áfamentességet, az általa igénybe vett alvállalkozók már nem. Fontos változásról van szó, hiszen korábban az importhoz kapcsolódó szolgáltatást nyújtó alvállalkozói lánc minden szereplője adómentesen számlázhatott.

A változás hátterében a közösségi hozzáadott értékadó (Héa) irányelv 146. cikke (1) bekezdésének e) pontja áll, amelyet az EU Bíróság a C‑288/16 számú, Lettországból kiinduló ügy kapcsán értelmezett. Az alapügyben szereplő exportőr leszerződött egy fuvarozó vállalkozással, amely a szolgáltatásnyújtás során alvállalkozót vett igénybe. Az ügylet kapcsán az alvállalkozó is áfamentes számlát állított ki, amelyet egy adóellenőrzés során a helyi adóhatóság kifogásolt, így került az ügy az EU Bíróság elé.

A Bíróság – a hatóság kifogásának helyt adva – az irányelv vonatkozó pontját úgy értelmezte, hogy az adómentesség nem alkalmazható olyan, harmadik országba irányuló á…