Prostitúciós pénzeket mosnak tisztára


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pénzmosásban a fegyverkereskedelemből származó jövedelmek legalizálása mára átadta a helyét a kábítószer-kereskedelemből és a prostitúcióból keletkezett pénz tisztára mosásának.

Ugyanakkor nyugat-európai példák alapján a nagy értékű adócsalás és sikkasztás esetében is jellemző, hogy hozzájuk pénzmosás tapad – mondta kérdésünkre tegnapi sajtótájékoztatóján Tóth Zsolt őrnagy, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénzmosás elleni osztályának munkatársa.

Az NNI tájékoztatóján most bejelentett és felderített eset szintén a prostitúcióból eredő jövedelmek tisztára mosásáról szólt. Ennek keretében a 42 éves elkövető első körben ingatlanokba, nagy értékű gépjárművekbe fektette a pénzt, amelyet családtagjai, bűntársai nevére íratott. A bűncselekményből származó további bevételét vállalkozásokban mosta volna tisztára, ügyvédi segítséggel.

Mivel legális a tevékenységéből eredő jövedelme – egy budapesti éjszakai lokál üzemeltetése –, nem volt elegendő a bűncselekményből származó pénz eredetének igazolására, ezért baráti körében kölcsönszerződéseket íratott, így látszólag abból finanszírozta volna egy bányavállalkozás üzletrészeinek kivásárlását, illetve egy laktanya megvételét és az annak üzemeltetésére létrehozott kft. üzletrészének kivásárlását, valamint egyéb beruházásokat.

Az alapbűncselekményből eredő összeg nagysága 500 millió és 1,5 milliárd forint közé tehető – hangzott el a tájékoztatón.

A valóban legálisan működő vállalkozások ritkán alkalmasak arra, hogy bűncselekményből eredő pénzt tisztára mossanak bennük, mert annak a nagyságrendje lényegesen nagyobb, mint amit feltűnés nélkül el lehet tüntetni a cégekben – mondta kérdésünkre Tóth Zsolt.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.