Segít az APEH a prostituáltaknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vállalkozásfejlesztési, adózási, és jogi tanácsadással segítene az APEH azoknak a prostituáltak, akik egyéni vállalkozóvá szeretnének válni.

Az adóhatóság a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületével (MPÉE) együttműködve tegnaptól egy speciálisan kialakított busszal járja az országot. Ezen a helyszínen nyújtanak tanácsot az örömlányoknak többek közt arról, hogyan kell számlát írni, vagy hogyan kell kitölteni az adóbevallást. A tanácsadás keretlétszámát azonnal fel tudtuk tölteni, mert a száztíz helyre ötszáz jelentkező szeretett volna bejutni – jelentette ki hétfőn Földi Ágnes, a MPÉE elnöke. A prostituáltak vállalkozóvá válását elősegítő programra még tavaly nyert 15 millió forintos uniós támogatást az egyesület.

Az adóhatóság segítségnyújtása nem teljesen önzetlen, hiszen a célja az, hogy az örömlányok bevételeiből ezután már a költségvetés is részesüljön. Az idáig az adóhivatal hatókörén kívül eső, mostantól azonban képzésben résztvevő lányoknak ezentúl ugyanúgy adót kell fizetniük egyéni vállalkozóként vagy adószámos magánszemélykén, mint a többi állampolgárnak. Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője lapunk kérdésére nem tudta megbecsülni, mekkora adóbevételre számítanak a szexmunkásoktól. Hozzátette azonban a lehetőségeket érzékeltetve, hogy a KSH adatai szerint évi 180 milliárd forint ömlik a szexiparból a feketegazdaságba. Egy átlag magyar férfi évi 30 ezer forintot költ fizetős szexre, és hazánkban nagyjából húszezer örömlány tevékenykedik. A szóvivő elmondása szerint a vállalkozóvá vált prostituáltak számlaadási kötelezettségét azonban a jövőben sem fogják próbavásárlással ellenőrizni a revizorok.

˝A szexmunkások is jól járnak a vállalkozóvá válással˝ – állítja Földi Ágnes. Adó- és járulékfizető állampolgárként részesülnének az egészségügyi szolgáltatásokban, rendszeres igazolt jövedelmük miatt hitelképessé válnának, vállalkozóként pedig költségeik egy részét el is számolhatnák – indokolta. Nyugat-Európában egyébként több országban bevett szokás, hogy megadóztatják a szexmunkásokat. Hazánkban eddig 16 lány váltotta ki vállalkozói engedélyét.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.