Sok új kedvezményt hoz az adócsomag

Szerző: Ado Online
Dátum: 2016. május 3.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vaskos, csaknem valamennyi adózási jogszabályt átíró törvénymódosító javaslatot terjeszt a kormány az Országgyűlés elé kedden. A már ismert adócsökkentéseken túl érdemben nő mindenféle beruházási-, kutatási és fejlesztési adókedvezmény, valamint a munkaerő mobilitását ösztönző támogatás. Az áfacsalás lehetőségei tovább szűkülnek, az üzemanyagok jövedéki adója alacsony olajárnál automatikusan emelkedne.


A kormányzati ciklus egyik legnagyobb jelentőségű törvényjavaslatának nevezte a 2017-es adótörvények tervezetét Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján. Az adócsökkentés törvénycsomagja minden magyar állampolgár életét érinti – fogalmazott a politikus.

Amit tudunk: áfacsökkenés és több családi adókedvezmény

A törvénytervezet szerint a baromfihús, a friss tej , a tojás áfakulcsa 2017-ben 5 százalékosra csökken az idei 27 százalékról. Az adócsökkentés rendre 19, 4,5, és 10,5 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek. Az éttermi szolgáltatások áfája (a helyben készített, nem alkoholos italok áfakulcsával együtt) és az internet-előfizetések áfakulcsa jövőre 18 százalékosra csökken; az éttermi szolgáltatások forgalmi adója 2018-ban tovább, 5 százalékosra mérséklődik. Mindez 19 milliárdos kiesést jelentenek a büdzsének, így az áfacsökkentéssel összesen 55 milliárd forint bevételről mond le a kormány – közölte Tállai András.

Az államtitkár ismertetése szerint a kétgyermekesek családi adókedvezménye 5 ezer forinttal, 15 ezer forintra nő 2017-ben.

Ösztönzik a fejlesztéseket

Számos adóváltozás – így a kkv-k számára hasznos adónemek változása is – a fejlesztéseket, beruházásokat ösztönző módon változik – jelentette be az államtitkár. Így például azok a cégek, amelyek a K+F tevékenységre járó adókedvezményt eddig nem tudták igénybe venni, ezen túl a társasági adón túl a szociális hozzájárulási adóból is igénybe vehetik a kedvezményt, annak 50 százalékáig.

Több adóváltozás a munkaerő mobilitását hivatott támogatni. Így a munkába járás adómentes költségtérítésének lehetősége az eddigi, kilométerenkénti 9 forintról 15 forintra emelkedik, újra definiálják a munkásszállás fogalmát, és ahhoz több adókedvezményt kapcsolnak, valamint a lakhatási támogatása a minimálbér 40 százalékáig adómentesen lesz adható 2017-tól – mondta Tállai András.

Magánszemélyeknek könnyebbség, hogy a jövő évtől a 200 ezer forintot nem meghaladó adótartozásukra automatikusan hathavi részletfizetési kedvezményt kapnak.

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

Tovább fehéredik

Tállai András négy adóintézkedést említett vázlatosan, amelyek a feketegazdaság további visszaszorítását szolgálják:

– tételes áfabevallást a mostani 1 millió helyett 100 ezer forintos összeghatár felett kell majd készíteniük a cégeknek
– szigorodnak az EKAER szabályai
– kiterjesztik az online számlázást
– bekötik az italautomatákat a NAV-hoz.

Átláthatóbb lesz a jövedéki törvény

Szólt az államtitkár a szintén a Parlament elé kerülő, új jövedéki törvényről is. Kiderült: az új szabályozás 150 helyett 60 oldalas lesz, az adminisztráció teljes egészében elektronikusan bonyolódik majd, és 47 -féle adóraktár helyett egyetlen adóraktár lesz.

Mindenkit érintő változás, hogy az üzemanyagok jövedéki adózása változik. A törvényhozók döntésétől függően vagy 40, vagy 50 dolláros hordónkénti olajár alatt a gázolaj jövedéki adója 10 forinttal, a benziné 5 forinttal nőne. Ha a nyersanyag ára a kritikus szint fölé emelkedne, akkor az adótartam ugyanígy csökkenne. A változások negyedévente lépnének hatályba, a negyedév utolsó napjának világpiaci ára szerint.

Az új jövedéki törvény a dohánytermékek adóját – uniós előírások alapján – három lépésben, összesen 29 százalékkal emeli 2018-ig; az első drágulás szeptember elsejétől jöhet.

Kevés a kockázatos adózó

A NAV elvégezte az adózók besorolását az Art. legutóbbi módosítása alapján – jelentette be Tállai András. Így az arra kötelezettek között 190 ezer megbízható adózói, 370 ezer átlagos adózói és mindössze 70 kockázatos adózói besorolást osztottak ki. Az utóbbi, meglehetősen alacsony számot az indokolja, hogy csak a január utáni és jogerőre emelkedett bírságokat vették figyelembe a cégek besorolásakor – mondta az államtitkár.

Újságírói kérdés nyomán kiderült: a NAV-nál percalapú munkavégzés-ellenőrzés folyik május végéig, amelynek célja az egyes igazgatóságok munkájának összevetése.

A friss adótörvények értelmezését és elemzését keresse folyamatosan az Adó Online-on!


Kapcsolódó cikkek:


EKAER helyett itt a BIREG a fuvaroknál
2021. január 15.

2021. január 1-től nagymértékben átalakultak az EKAER szabályok, sokak számára kedvező módon. A nemzetközi közúti fuvarozásban érintett szállítmányozók, feladók, címzettek azonban mégsem dőlhetnek hátra, a januártól újonnan belépő engedélyregisztrációs kötelezettség, a BIREG miatt - írja az RSM blogja.

Szent és kevésbé szent könyvek – 3. rész – Újszövetség másképp
2021. január 15.

Az Újszövetséghez számos apokrif irat kapcsolódik. Ezek többsége evangélium, az egyes apostolok cselekedeteinek könyvei, az apostolok levelei, illetve végítéletet, a túlvilágot bemutató apokalipszisek, látomások, jóslatok. Ezek gyakran tartalmaznak pénzügyi vonatkozásokat is, írásunkban ezek közül emelünk ki néhányat.