Sokan kimaradnak a regadó-visszatérítésből


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Várhatóan a héten megjelenik a VPOP honlapján a regisztrációs adó visszatérítéséhez szükséges nyomtatvány. A kérelemhez csatolni kell a számlát, az adásvételi szerződést és az adóigazolást.

A kérelmet február 15-től azok adhatják be, akik 2004 május 1. és 2005 december 31. között megfizették a vámhatóságnak az adót, és azt nem, vagy csak részlegesen hárították tovább a gépjármű esetleges értékesítésekor. Jogosult lehet a visszatérítésre az is, aki kereskedőtől vagy belföldi értékesítőtől vásárolt már forgalomba helyezett autót. Emiatt a visszatérítéshez szükséges olyan számla, amely tételesen tartalmazza az áthárított regisztrációs adó összegét.

Ezzel lehet azonban probléma: az esetek 80-90 százalékában a számlán nem tüntették fel a regadó összegét, mivel ezt törvény nem írta elő – mondta a lapnak Fojt Attila. A Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke szerint így a kereskedők és a vevők többsége eleve nem tudja teljesíteni a feltételeket.

A Pénzügyminisztérium szerint gépjármű-értékesítésnél általában az a kiindulópont , hogy az ellenérték részeként áthárították a regisztrációs adót. A visszaigénylés 180 napig húzódhat, és jogi viták esetén nincs lehetőség a hosszabbításra.

Forrás: Figyelő


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.