Sportcélú adókedvezmény: a fontos részlet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adózó a sportcélú alaptámogatás 99 százalékára sem érvényesítheti a kedvezményt, ameddig az 1 százalékot nem fizeti meg – hívja fel a figyelmet közleményében az adóhatóság.


A sportcélú támogatás igénybevételének feltétele, hogy a támogató a képzéssel összefüggő feladatok, a személyi jellegű ráfordítások, a tárgyi eszköz beruházás, a felújítás, az utánpótlás-nevelési feladatok ellátása, illetve a versenyeztetéssel összefüggő feladatok támogatása jogcímén nyújtott juttatás támogatási időszakonként számított teljes összegéből 1 százalékot a látvány-csapatsport támogatás ellenőrzésével kapcsolatos feladatok ellátására befizessen – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A NAV a honlapján közzétett tájékoztatóban felidézi: a vonatkozó kormányrendelet január 1-jei hatállyal kiegészült azzal, hogy az 1 százalék egyharmad részét a sportpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium által közzétett fizetési számlára, míg a további kétharmad részt a szakszövetség által közzétett fizetési számlára kell megfizetni a támogatás megfizetésével egyidejűleg.

Ha az adózó egyáltalán nem teljesíti 1 százalékos befizetési kötelezettségét, elveszíti az adókedvezmény igénybevételére vonatkozó jogosultságát, és addig nem veheti igénybe, ameddig mulasztását igazoltan nem pótolja. Ez azt is jelenti, hogy az adózó az alaptámogatás 99 százalékára sem érvényesítheti a kedvezményt, ameddig az 1 százalékot nem fizeti meg.

2014. június 24.: SZÁMVITEL A GYAKORLATBAN

Több ponton módosult a számviteli törvény, az új szabályok a 2014. évi üzleti évtől kötelezően alkalmazandók.

Szakmai képzésünk keretében felkészülhet a változásokra, megtudhatja, hogyan kell elszámolni a behajtási költségátalányt, a pénztárgépek beszerzéséhez kapott állami támogatást vagy a transzferár-korrekciót, értesülhet arról is, hogy hogyan módosultak a beszámolókészítés szabályai felszámolás és végelszámolás során.

Jöjjön el 2014. június 24-én szakmai konferenciánkra! Tegye fel kérdését szakértő előadónkank, Saxné dr. Andor Ágnesnek!

Helyszín: Wolters Kluwer Kft. Előadóterme, 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 21-35.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Abban az esetben, ha az adózó késedelmesen fizeti meg az 1 százalékot, szintén csak attól az adóévtől kezdődően veheti igénybe az adókedvezményt, amelyben a befizetés megtörtént, tehát a rendelkezésére álló hét adóév (eltérő üzleti éves adózóknál bizonyos esetben hat adóév) helyett csak a késedelmes teljesítést követően fennmaradó adóévekben érvényesítheti.

Akkor, ha az adózó nem a hatályos szabályok szerinti megosztásban fizeti meg az 1 százalékot, de dokumentumokkal (átutalási bizonylat, számlakivonat) igazolható, hogy megfizetése egyébként megtörtént, nem veszíti el az adókedvezmény igénybevételének lehetőségét.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.