Szabad vállalkozási övezetek jöhetnek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 18.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szabad vállalkozási zónákat alakítanának ki az ország leghátrányosabb területein, s az ott működő cégeknek kedvezményeket adnának. Ez akár része lehet annak az ősszel nyilvánosságra kerülő beruházásösztönző tervnek, amelyre egy korábbi nyilatkozatában utalt Orbán Viktor miniszterelnök.


A Magyar Nemzet megtudta, az Orbán Viktor által korábban bejelentett munkahelyvédelmi akciócsomag eredetileg egy olyan pontot is tartalmazott, amely az ország leghátrányosabb területein úgynevezett szabad vállalkozási zónák kialakítását célozza.

A lap munkatársa több kormányzati szereplővel is beszélgetett a parlament rendkívüli ülésszakának lezárása előtt, akik megerősítették, hogy a kabinet – az érintett önkormányzatok pályázata és a kormány döntése alapján kialakítandó – e területeken gazdasági tevékenységet végző és munkahelyet teremtő vállalkozásoknak több kedvezményt is tervezett.

A napilap úgy értesült, hogy az eredeti elképzelések szerint az érintett cégek a társasági adóban lényegesen enyhébb feltételekkel juthatnának hozzá fejlesztési adókedvezményekhez. Másrészt azon vállalkozásoknak, amelyek a fejlesztési adókedvezményt is igénybe veszik, a szociális hozzájárulási adó mértéke 100 ezer forint bruttó bérig 14 százalék lenne a jelenlegi 27 helyett. A kormány eredeti szándékai szerint ezeket a kedvezményeket a beruházás kezdete utáni öt évben lehetne igénybe venni. A Nemzetgazdasági Minisztérium által előkészített terv egyelőre Matolcsy György asztalfiókjában lapul.


Kapcsolódó cikkek:


NAV: az adózón múlik, megbírságolja-e az adóhatóság
2018. augusztus 17.

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, kap-e bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az elmulasztott, késedelmes vagy hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt; ha minden tőle telhetőt megtett az adatszolgáltatás teljesítése érdekében, akár mentesülhet is a szankció alól - hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés
2018. augusztus 17.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés

Augusztus 14-ig mintegy 7,5 millió számla érkezett az adóhivatalhoz, és több mint 272 ezren regisztráltak az online számlarendszerbe. Az új szisztémával az egyszerűsítés és az adminisztrációcsökkentés mellett eredményesebbé válhat a csalások felderítése is, jelentősen - akár tíz százalék alá is - csökkenhet az adóelkerülés mértéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Étolajat és kristálycukrot foglalt le a NAV
2018. augusztus 16.

Száz tonna étolajat és 48 tonna kristálycukrot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert egy élelmiszer-kereskedő cég úgy próbálta kijátszani az uniós áfaszabályokat, hogy hamis adatokkal rögzítette a szállítmányt - közölte a NAV csütörtökön.

Másra alapozná az adóztatást az Economist
2018. augusztus 16.

A tulajdon, az öröklés és a bérleti díjak erősebb adóztatását javasolja az Economist; a szerző a cégek helyett a befektetők adóztatását javasolja – írja a Napi.hu.

Megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója
2018. augusztus 16.

Július 26-tól megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója, amelyet már a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre sem kell alkalmazni – közölte tájékoztatójában az adóhatóság.