Számlázás: év közben változik

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. január 28.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár az áfaszabályok 2014-re inkább csak apróbb finomhangoláson estek át, a számlázás terén nem árt felkészülni  arra, hogy év közben fog módosulni az időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontjára vonatkozó szabály.


Azoknál az ügyleteknél, amelyek időszakos elszámolás alá esnek, a teljesítés időpontjának főszabály szerint az elszámolási időszak utolsó napja fog minősülni 2014. július 1-től kezdődően. Ez alól kivételt azok az esetek képeznek majd, ahol az időszakos elszámolásra a Ptk. szerinti közszolgáltatási szerződés alapján kerül sor, ekkor ugyanis továbbra is az ellenérték megtérítésének esedékessége minősül majd teljesítési időpontnak.
Az új szabályozás 2014. július 1-én lép hatályba és az olyan 2014. június 30-át követően kezdődő elszámolási időszak esetén kell majd először alkalmazni, amelyek tekintetében a fizetés esedékessége 2014. június 30-át követő időpont.

Ez a változás a gyakorlatban sok kisebb bevételű időszakos (havi, negyedéves) elszámolást alkalmazó vállalkozásnál okozhat gondot, hiszen nyáron akár azt is eredményezheti, hogy kétszeres áfát kell fizetniük, ráadásul olyan bevétel után, amit még meg sem kaptak.

A most hatályos szabályozás szerint ugyanis a fizetési határidő és az áfa szerinti teljesítési idő egybeesik, 2014 júniusától azonban az érintett elszámolási időszak utolsó napja lesz a teljesítés időpontja, azaz az áfa-fizetésikötelezettség megállapításának időpontja is.

Mi lehet a megoldás, hogyan készüljenek fel a vállalkozások ezekre a változásokra és 2014-ben mit kell még tudni számlázásról – kiderül a Wolters Kluwer Kft. 2014. január 30-i szakmai rendezvényén, ahol Sike Olga, a NAV főosztályvezetője gyakorlati példákkal is segíti a számlázási szabályok 2014-es alkalmazását. Bővebb információk és jelentkezés itt

(A Wolters Kluwer Kft. az Adó.hu kiadója – a szerk.)


Kapcsolódó cikkek:


NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség
2021. március 1.

A koronavírus sújtotta ágazat vállalkozásainak nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

A COVID-19 járvány hatása az adóegyezményekre: az átdolgozott OECD útmutató
2021. március 1.

2021. január 21-én az OECD közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását („Updated guidance on tax treaties and the impact of the COVID-19 pandemic”, továbbiakban: Átdolgozott útmutató). Az eredeti dokumentum, amely 2020. április 3-án látott világot, a nemzetközi adóegyezmények szabályainak alkalmazását ismertette olyan körülmények között, amikor a határokon át ingázó munkavállalók vagy magánszemélyek olyan államban rekedtek, amely nem a lakóhelyük szerinti állam.