Százezernyi NAV-ellenőrzés Közép-Magyarországon

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2012. október 19.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV nemrégiben megjelent statisztikája szerint a több mint félmillió működő adóalanyt felvonultató közép-magyarországi régióban csaknem százezer adóllenőrzést végeztek 2011-ben. Az InfoTandem heti infografikájából az is kiderül, hogy a feltárt hiányosságokat és problémákat összesen 117 milliárd forintnyi szankcióval büntették.


Összesen 96,5 ezer ellenőrzést végeztek 2011-ben a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának munkatársai. Ez a szám 11 százalékkal haladja meg az előző évit. Az ezek kapcsán megállapított szankciók együttes összege 117 milliárd forintra rúg. Ennek 60 százalékát az adóbírságok teszik ki. Különösen az utólagos átfogó és egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzésekben kiszabott bírság összege nőtt, több mint 8 milliárd forinttal.

(Infografika – InfoTandem)

A teljes vizsgálati körön belül 19 ezer adóellenőrzés történt, ami ugyan kevesebb, mint volt 2010-ben, ám – részben annak köszönhetően, hogy egyharmaddal több kiutalás előtti revíziót végeztek – a hatékonyság javult. A megállapítással zárt vizsgálatok aránya 70 százalék felett volt, ez 5 százalékponttal magasabb az országos átlagnál. Az adóellenőrzésekkel feltárt 164 milliárd forintnyi nettó adókülönbözet az országos megállapítások 40 százalékát teszi ki. A 18,8 ezer kiutalás előtti ellenőrzés révén 8,4 milliárd forint jogosulatlan visszaigénylést – főként áfát –, illetve támogatást tartottak vissza.

Őszi Adó-konferenciák

2012. 11. 26. Adómozaik 2013.
2012. 12. 06. Adónap 2013. – ART, SZJA, ÁFA, JÁRULÉKOK, TAO

A helyszíni ellenőrzések felpörgetése nem utolsósorban az adózási morál javítását célozta. Operatív ellenőrzésre különösen a frekventált üdülőhelyeken, a strandokon, nagyobb fesztiválokon és vásárokon kellett számítani, de a jól menő orvosi magánpraxisok és luxusszolgáltatásokat végző vállalkozások is kiemelt figyelmet „élvezhettek”.

A három budapesti adóigazgatóságot, illetve Pest megyét magában foglaló Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság nyilvántartásában 2011 végén 566 ezer működő – azaz gazdálkodási tevékenységet folytató – adóalany szerepelt, 27,5 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az országosan működő adóalanyok egyharmada, a gazdasági társaságok fele tevékenykedik e régióban.

Korábbi infografikáink:


Kapcsolódó cikkek:


Trump pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen
2019. szeptember 20.

Trump pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen

Donald Trump amerikai elnök pert indított az adóbevallásait peres úton bekérő ügyész ellen New Yorkban. A manhattani kerületi ügyész nyolc évre visszamenőleg kérte be Donald Trump és családja adóbevallási dokumentumait.

Kis magyar pénztörténet – Ezüsttől az aranyig (5. rész)
2019. szeptember 20.

A pénzeknek is megvan a maguk története. Ez gyakran kapcsolódik nevezetes történelmi eseményekhez, uralkodókhoz, de az is előfordult – többször is –, hogy magával a pénzzel írtak történelmet. Ilyen események a magyar históriában is előfordultak. Egyes esetekben ez nemzeti nagyságunkat tükrözte, máskor viszont sorstragédiánk megjelenési formája volt. Sorozatunk ötödik részében XIX. század második felének pénztörténetét, annak részeként az aranyalapú korona bevezetését mutatjuk be.

Használjuk az Ügyfélkaput, lépésről-lépésre! – 2. rész
2019. szeptember 19.

A mintegy négymillió felhasználó többsége a tapasztalatok szerint nem használja ki az Ügyfélkapu alapfunkcióit sem, pedig azok igazán hasznos lehetőségeket kínálnak. Sorozatunk második részében is azok közül a funkciók közül mutatunk be néhányat - lépésről-lépésre, kattintásról-kattintásra - amelyeket igazán hasznosnak találunk.

Idén kevesebb adózótól több civil részesült az egyszázalékos támogatsából
2019. szeptember 18.

Közel 16,5 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az egyházak, civil szervezetek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára. Ez több mint 2 milliárddal haladta meg a tavalyi teljes 1%-ot. 165 millió Ft-tal, idén újra a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány részesülhet a legtöbb felajánlásból - közölte a NIOK Alapítvány.