Szép-kártya: a cégek csaknem negyede zsebre vágja az adócsökkentést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagyon eltérő módon reagáltak a cégek a SZÉP-kártyán keresztül adott juttatás adócsökkentésére.

A Cafateriatrend.hu friss felmérése szerint az összes válaszadó 24 százaléka nyilatkozta azt, hogy a megtakarítás a munkáltatónál marad – számolt be a kutatásról az azenpenzem.hu. Sok cég tehát egyszerűen zsebre teszi az adócsökkentésből eredő pluszt – állapítja meg cikkében az internetes újság.

A kutatásban résztvevő munkáltatók 20 százalékánál a munkavállalóknak adott juttatások értékét növeli az adócsökkentés miatt megmaradó összeg. A válaszadók 4 százalékánál az adócsökkentés hatására eddig nem tervezett plusz összegeket tölt a munkáltató a munkavállalók SZÉP Kártyájára.Emellett 9 százalék nyilatkozott úgy, hogy tervei szerint idén nem ad SZÉP Kártya juttatást. A válaszadók 16,5 százaléka mondta azt, hogy náluk a cafeteria rendszerben a munkavállalók újra nyilatkoznak a fennmaradó keretről, és a második félévben eszerint az új igénylés szerint kapják majd a juttatásaikat. A munkáltatók 11 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy a felsoroltakon kívül egyéb megoldást követ – olvasható a cafeteriatrend.hu-n.

A képet árnyalja azonban, hogy a Cafeteriatrend a kutatást a legfrissebb változtatás (a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adómentességének év végéig kitolása) előtt zárta le – figyelmeztet az azenpenzem.hu, így egyelőre kérdés, hogyan reagálnak a cégek a friss jogszabálymódosításra.


Kapcsolódó cikkek