Szigorít az APEH, mégis jól járnak a csalók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több tízezer cég ellen indulhat gyorsított végelszámolás a mérlegbenyújtás elmulasztása miatt. Ennek révén azonban tömegével tűnhetnek el papíron tiszta, adócsaló, fiktív cégek is.

Tömegével tűnhetnek el szankció nélkül vállalkozások, mert egy szigorítás miatt a mérlegbenyújtás elmulasztását követően az APEH felfüggesztheti az adószámot és a cégbíróság törölheti a társaságot. A szigorúbb szabályozás átmeneti intézkedésekkel tavaly lépett hatályba és az idén lesz általános érvényű.

A jogszabály szerint ha egy cég május 31-ig nem adja le elektronikus úton beszámolóját, az adóhatóság 30 napos határidőt szab számára a pótlásra. Ha ezt követően sem történik semmi, 60 napra felfüggeszti a cég adószámát, végül kezdeményezi a cég törlését. Az eljárás során tehát gyorsított végelszámolást hajtanak végre. Ha kiderül, hogy a vállalkozásnak jelentős tartozásai vannak, az eljárás természetesen felszámolásba fordul – mondta Hegedűs Sándor, az RSM DTM partnere. Vagyis automatikusan nem lehet kibújni a szankciók alól.

Más lehet azonban a helyzet azoknál a cégeknél, ahol papíron minden rendben van. A fiktív ügyletekre, áfacsalásra szakosodott cégek esetében például nem az a probléma, hogy nem fizetnek adót, hanem az, hogy fiktív ügyletek után igényelnek vissza áfát. Ezek a társaságok viszonylag könnyen felismerhetőek: jellemzően hárommilliós – az újabbak félmilliós – cégek, amelyek egyik évről a másikra milliárdos forgalmat érnek el, tipikusan alkatrész-kereskedelemből vagy akár takarításból.

Fennáll azonban annak veszélye, hogy az idén nem lesz sem idő, sem kapacitás arra, hogy e cégeket ellenőrizze a hatóság. Évente 300-350 ezer társaság ad le mérleget, emellett a becslések szerint 40-50 ezerre tehető azok száma, amelyek elmulasztják ezt. Az idén ellenük már elindul az adószám felfüggesztését célzó eljárás. Valószínű ugyanakkor, hogy a 40-50 ezer mulasztó egy része csak figyelmetlen vagy nemtörődöm, vagyis közülük többen nekiállnak az idén a beszámoló elkészítésének.

Így is maradnak azonban jócskán olyan cégek, amelyek nem tesznek eleget kötelezettségüknek. Azt nem lehet megmondani, hányan, de nem lenne meglepő, ha tízezres nagyságrendet érne el ezek köre – mondta Hegedűs. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság nyakába hirtelen több tízezer olyan ügy szakadhat, ahol a rutinadminisztráció mellett – értesítések küldése – adószámot kell felfüggesztenie. Márpedig ilyen dömpingjellegű munka mellett aligha jut idő arra, hogy automatikusan kockázatelemzésnek vessék alá az első pillantásra patyolattiszta cégeket.

Eddig a fiktív vagy adócsaló cégeket több éven keresztül kellett altatni, hiszen az adóügyek egy plusz öt év alatt évülnek el. Addig azonban bármikor megjelenhetett az APEH. Az új szabályok révén ez a rizikós időszak lerövidülhet, csak ki kell érdemelni a gyorsított végelszámolást.

Már nincs papír

Tavaly május elsejétől kellett alkalmazni az új szabályokat. Ez azt jelenti, hogy ha egy cég még áprilisban leadta mérlegét – papíralapon a cégbíróságnak -, akkor nem került be a nyilvános cégadatbázisba. Az idén viszont már csak elektronikusan lehet beszámolót benyújtani, papíron nem.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.