Szigorodhat a katázás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány attól tart, hogy számos esetben a munkaviszonyt bújtatva foglalkoztatják az embereket katás vállalkozóként, ezért a katának ezt a kérdéskört érintő részletszabályaiban lehet változás.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) tájékoztatása szerint munkaanyag készült a kisadózás feltételeinek megváltoztatásáról.

Az egyesület szerint a munkaanyagban az olvasható, hogy a kata 50 ezer forintos összege nem emelkedne, a munkaviszonnyá való átminősítés 7 feltételéből az eddig 2 teljesítése nem lenne elég: 2021-től legalább négyet kellene teljesíteni.

Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizetne.

Összeghatártól függetlenül – szintén 2020 február 1-től – 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás a munkáltatójának számlázna be, ahol a bevétel megszerzésének évében, vagy azt megelőző két évben a munkaviszonyban áll, vagy állt. Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el a NAV felé.

A többes katázás 2021.01.01-vel megszűnne, aki nem választja ki, hogy melyik katázását folytatná, annak mindegyik katázását törölné az adóhatóság.

A Pénzügyminisztériumot megkérdeztük arról, hogy  valóban készült-e munkaanyag olyan tartalommal, amely az MKOE bejegyzésében olvasható.

Válasz a cikk írásának időpontjában még nem érkezett meg, ugyanakkor az mfor.hu kérdésére Gulyás Gergely a Kormányinfón megerősítette, hogy létezik a katáról szóló munkaanyag, már járt is a kormány előtt.

Szigorítás szerinte olyan értelemben jöhet szóba, hogy a visszajelzések szerint számos esetben a munkaviszonyt bújtatva foglalkoztatják az embereket katás vállalkozóként, ezérta katának ezt a kérdéskört érintő részletszabályaiban lehet változás.

Ugyanakkor terítéken van az éves bevételi határ emelése, amely jelenleg 12 millió forint. A miniszter szerint olyan adózásban gondolkodnak, amely nem jelent aránytalan többletterhet, hanem követi a bevételi határ emelésével megnyíló jobb lehetőségeket – olvasható az mfor.hu cikkében.

Frissítés 16:00:

Közleményt adott ki a Pénzügyminisztérium, miszerint a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a kormány nem tervezi a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) drágítását. A valóság ezzel szemben az, hogy az ágazati szereplők és ellenőrzési tapasztalatok a katát érintő visszaélésekre hívták fel a kormány figyelmét, ezért az adóhivatal a tisztességes vállalkozók védelme érdekében fokozottabb ellenőrzésbe kezd.

 A  kormány azért vezette be az alacsony adójú kisadózó vállalkozások tételes adóját 2013-ban, hogy a kisebb vállalkozásokat segítse. Az ágazati szereplők észrevételei szerint egyes nagyobb cégek kijátsszák a szabályokat, és visszaélésszerűen alkalmazzák a katát, vállalkozói státuszba kényszerítve az alkalmazottaikat. Ez hátrányt okoz a munkavállalóknak, ugyanis kisebb ellátásra szereznek jogosultságot, míg az őket illegálisan katásként alkalmazó nagyvállalat torzítja a piaci versenyt, és sérti a tisztességes szereplők érdekeit is. A kata jelenleg Magyarország legnépszerűbb és legkedvezőbb adófajtája, amelynek előnyeit a kormány a jövőben is meg kívánja védeni – zárul a közlemény.


Kapcsolódó cikkek

2019. július 4.

Izer: Már csaknem 350 ezer a katázók száma

A katázóknak az adóhivatal tájékoztatást küld arról, hogy érdemes megfontolni a magasabb összegű tételes adó megfizetését, mert az hosszabb szolgálati időt és magasabb összegű nyugdíjat garantál.