Színesedő adókapcsolati háló – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2012. november 16.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóalanyok leggyakrabban még mindig személyesen, az ügyfélszolgálatokon intézik ügyeiket, de egyre népszerűbbek a telefonos és internetes lehetőségek is. Az InfoTandem heti infografikája.


Ma már számos út közül választhat, aki ilyen-olyan okból közvetlen kapcsolatba szeretne kerülni az adóhatósággal. Egyelőre még a klasszikus metódus a legnépszerűbb: be kell fáradni az ügyfélszolgálatra. Ehhez 22 központi iroda, 77 kirendeltség, s további 21 ügyfélszolgálati hely áll rendelkezésre. E lehetőségre tavaly mintegy 2,5 millió ügyfél voksolt. Közülük 547 ezren adóhatósági igazolást, 470 ezren tájékoztatást kértek, beadvánnyal pedig 382 ezren éltek. E vizitek során 3,4 millió csekkhez is hozzájutottak az adózók, 48 ezer alkalommal pedig ott helyben, POS terminálok útján, bankkártyájukkal rendezték befizetéseiket, összesen mintegy 9,5 milliárd forint értékben.

Mindeközben azonban egyre népszerűbbek azok a szolgáltatások, amelyekhez nem szükséges kimozdulni otthonról vagy az irodából. A legkedveltebb ezek körül a telefonos ügyintézés. Ily módon általános – tehát nem beazonosítható adó- és vámügyekhez kapcsolódó – tájékoztatásért (például adójogi, vagy bevallások kitöltését érintő kérdésekben) körülbelül 1 millió hívás érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakembereihez. Hasonló célt szolgál a hatóság honlapján működő e-mailes rendszer, amelyen keresztül 27 ezer elektronikus levelet fogadtak.

Telefonon néhány éve valódi ügyintézésre is mód van. Ehhez az adózó vagy képviselője titkos ügyfél-azonosítót igényelhet, majd ennek és adóazonosító jelének megadása után egyedi ügyeket intézhet, s adótitoknak minősülű adatokról is kérhet felvilágosítást. Méghozzá úgy, hogy a hangvezérelt menürendszer eleve az illetékes igazgatóságra, s azon belül is egy szakértő munkatárshoz irányítja. Érdekesség, hogy a beszélgetésekről hangfelvétel készül, amely egy hónapon belül visszahallgatható. Ily módon tavaly már 68 ezer adózó intézte el valamely ügyét, csaknem kétszer annyian, mint egy évvel korábban.

A fentieken túl a regionális adóigazgatóságok több mint 12 ezer hagyományos postai levélre is válaszoltak, s egyre többen veszik igénybe a Kormányzati Portálon található, előregisztrációhoz kötött Ügyfélkapu szolgáltatásait is.


Kapcsolódó cikkek:


Az adóreform és az azóta eltelt időszak – személyi jövedelemadó 2.
2019. december 6.

A személyi jövedelemadózás 1988. évi bevezetésekor rendkívül szűkre szabták az adóalapból vagy adóból érvényesíthető kedvezmények körét. Az elmúlt három évtized alatt új kedvezmények jelentek meg, egyes kedvezmények erodálódtak, majd eltűntek. A jelentős társadalmi-gazdasági változásokat, illetve az aktuális politikai mainstream elvárásait mindig követte a kedvezményrendszer változása is.

Többletadókat töröltek el Romániában
2019. december 4.

A román parlament szerdán módosította az adótörvénykönyvet és eltörölte január 1-jei hatállyal az üzemanyagra kivetett többletadót, valamint a részmunkaidős dolgozókra kivetett többlet társadalombiztosítási járulékot.

Egyszerűbb és egységesebb lesz az áfakezelés az EU-ban
2019. december 4.

Egyszerűbb és egységesebb lesz az áfakezelés az EU-ban

2020. január 1-től az EU-tagországok körében négy területen egységessé válik a szabályozás az egyszerűbb és egységes áfakezelés érdekében. A változások részben a nyári adócsomag keretében kerültek be a magyar áfatörvénybe, míg egyes szabályok az EU közvetlenül alkalmazható rendeleteiben keresendők. Ezek az egyszerűsítések azt célozzák, hogy egységes és egyszerűbb áfaszabályok biztosítsák az áruk értékesítését az EU határain belül.

Indul a leendő kivások tájékoztatása
2019. december 4.

A napokban mintegy 57 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogy a kisvállalati adó (kiva) választásával mennyit spórolhat közterhein. Az érintetteknek érdemes megfontolni a kivára váltást, mert összességében 24 milliárd forintnyi adót takaríthatnak meg jövőre - közölte Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.