Szja bevallás: először van lehetőség kriptojövedelem bevallására – Így tegyük!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2022-es naptári évtől élő szabályok alapján a kriptoeszközökből (így például bitcoin kereskedelemből vagy bányászatból) származó jövedelmet első ízben lehet magánszemélyként az újdonságként megjelenő speciális kriptojövedelem szabályai szerint, külön adózó jövedelemként vallani. Az ABT blog néhány alapvető szempontra hívja fel a figyelmet.

A május 20-ig teljesítendő adóbevallásban „kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem” sorban, az elkülönülten adózó jövedelmeknél van lehetőség számot adni a 2021-es évben elért kriptodeviza jövedelemről és az erre jutó adóról. Az ABT blog korábbi bejegyzésében már bemutatták, hogy erre az adózási módra magánszemélyeknek a 2021-es adóévben egyéni döntés alapján van lehetőségük.

A 2022-es adóévtől kezdődően azonban kizárólag az új szabályok szerint lesz majd lehetőség jövedelmet megállapítani. (2021-ben alternatívaként kriptodeviza kereskedésből származó jövedelmet egyéb jövedelemként, míg a bányászatot önálló tevékenységből származó jövedelemként is lehet vallani, azonban ezeknél az új „kriptoeszköz jövedelem” kategóriája sokkal kedvezőbb.)

Fontos hangsúlyozni, hogy az új rendszerben átmenetileg lehetőség van a korábban be nem vallott, és el nem évült kriptoforrásból származó jövedelmek megállapítására, amelyet kötelezően a 2022-es adóévi bevallásban kell megtenni.

Azt is bemutattuk korábban, hogy az új szabályok szerint mindaddig nincs adókötelezettség, amíg a megszerzett kriptoeszköz nem kerül ki a kriptovilágból, azaz kizárólag a fiat devizára történő átváltás esetében kell adót megállapítani.

2021-ben nem volt bevételem kriptodevizából, van-e teendőm?

A kriptodevizából származó jövedelmek meghatározásánál fontos figyelni az adókiegyenlítés lehetőségére. Magánszemély az adóévben, vagy az azt megelőző két évben kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteségét a tárgyévi egyéb ügyletek nyereségével szemben adókiegyenlítés révén érvényesítheti, hasonlóan a szabályozott tőkepiaci ügyeletekhez. Így 2021-ben levonhatóak a tárgyévi kiadások, amely a következő két évről szóló adóbevallásban veszteségként a nyereséggel szembe állítva vehető figyelembe.

Emiatt szem előtt kell tartani a 2021-es kiadásokat a bevallás során:

  • Ha a 2021-es adóévben kriptoeszközt vásároltunk – attól függetlenül, hogy volt-e kriptoeszköz eladás – kiadásként (veszteségként) kell szerepeltetni, hogy ezt az elkövetkező két évben az esetleges értékesítés bevételével szemben el tudjuk számolni.
  • Bányászat esetén, ha a kibányászott kriptoeszközök értékesítése még nem történt meg, a tárgyévi költségeket csakugyan el kell számolni kiadásként, hogy a következő két évben a most elszámolt kiadásokra jutó adóval tudjuk csökkenteni a fizetendő adónkat.

Revolut kriptotőzsde adózása

A szabályozás bevezetésekor kérdéses volt, hogy az új szabályokat olyan esetben is lehet-e alkalmazni, amikor a kriptoeszközzel nem közvetlenül a magánszemély rendelkezik, hanem jogot birtokol a kereskedésre. Ilyen például a Revolut, ahol a klasszikus kriptodeviza kereskedő platformokkal szemben a kriptodevizát a magánszemély a platformon kívül más formában nem tudja értékesíteni. Időközben az adóhatóság megerősítette, hogy minden olyan platformon, ahol a magánszemély a kriptoeszközzel bármely módon jogosult rendelkezni, például úgy, hogy megbízást ad a szolgáltatónak adott kriptoeszköz eladására, akkor alkalmazható a kriptoeszközökre vonatkozó új szabályozás.

Nyilvántartások, árfolyam kezelése

Kiemelt figyelmet kell fordítani a nyilvántartásokra. Tekintettel arra, hogy a bevétel mellett a kiadások (költségek) bevallására is sor kerül az új szabályok alapján, kellő alapossággal kell eljárni ezek rögzítése során. Minél részletesebb dokumentációra van szükség ahhoz, hogy egy esetleges adóvizsgálat esetén az adóhatóság ne vonja kétségbe az elszámolt kiadásokat, hiszen a kiadások figyelembevétele nélkül az adóteher a teljes értékesített összegre vonatkozóan jóval magasabb, mint költségek elszámolása után.

Külön ki kell emelni az alkalmazott árfolyamokat is: A magyar adóbevallást forintban kell teljesíteni, azonban a kriptoeszköz eladása általában nem közvetlenül forintban jelentkezik, hanem először más devizában, így például USD-ben vagy EUR-ban. Ilyen esetben nem csak a kriptoeszköz fiat devizára történő átváltásának árfolyamára, hanem a törvényes fizetőeszköznek minősülő devizapárok átváltási árfolyamára is figyelemmel kell lenni.

Adókedvezmények

Mivel a kriptoeszközből származó jövedelem külön adózó jövedelemnek számít, így sem családi kedvezménnyel, ill. első házasok kedvezményével, továbbá a négy gyermekes anyák mentessége révén sincs lehetőség adókedvezmény igénybevételére.

A cikk szerzője Takó Dániel, az ABT Treuhand csoport menedzsere.


Kapcsolódó cikkek

2022. január 3.

2022. évi adóváltozások – Hogyan adózunk 2022-ben?

Számos adóváltozás lép életbe januártól, áfa, adótervezés, tao, szja, kiva, szocho, vagy hipa terén, van mire figyelniük a cégeknek. A társaságok számára fontos, adózást érintő 2022-től életbe lépő változásokról íme egy áttekintés – az RSM Blog összefoglalója.