Szja-bevallás: hétoldalas számadás

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2014. május 2.
Rovat: Egyéb kategória

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Népszerű formának számít az úgynevezett csökkentett adattartalmú szja-bevallás, amely csupán néhány lapból áll. Bizonyos típusú jövedelmekről azonban nem lehet ennek révén számot adni, érdemes tehát időben tájékozódni.


Az egyszerű szép. Különösen, ha adóbevallásról van szó. A személyi jövedelemadó alanyai számára a legegyszerűbb önbevallásos forma a nemrég debütált adónyilatkozat lenne, amely egyetlen oldalból áll, s mindössze három sor kitöltésével letudható. Ám ahhoz, hogy valaki ezt választhassa, tucatnyi kritériumnak kell megfelelnie, így például 2012-ben alig 15 ezren próbálkoztak vele.

Ennél némiképp terjedelmesebb, de a maga 7 nyomtatott oldalával még mindig viszonylag felhasználóbarátnak számít a csökkentett adattartalmú szja-bevallás, amely viszont kifejezetten népszerű: az említett évben kereken 2 millióan voksoltak erre a módozatra abból a 4 millió 495 ezer emberből, akik szja-bevallást nyújtottak be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

 

A csökkentett adattartalmú bevalláshoz szükséges nyomtatvány beszerzése nem okozhat gondot: akinél netán a postán kapott bevallási csomag nem tartalmazta az idevágó lapokat, azok az adóhivatal bármelyik ügyfélszolgálatán hozzájuthatnak, de a NAV honlapjáról is letölthetik. A helyes használatot a kitöltő-ellenőrző program, illetve a nyomdai előállítású bevalláshoz tartozó számítási példa egyaránt segíti.

Ezt az utat sem választhatja azonban mindenki. Eleve kiesnek a körből az egyéni vállalkozók (leszámítva azokat, akik egész évben szüneteltették ebbéli tevékenységüket), valamint az őstermelők. Szintén kizáró ok, ha valaki külföldről származó vagy ott is adóköteles jövedelmet kasszírozott.

Más úton-módon kell elszámolniuk azoknak is, akik privatizációs lízingből, értékpapír-kölcsönzésből, tartós befektetésből, netán valamilyen tőkepiaci vagy csereügyletből jutottak pénzhez. Ugyanez igaz egyebek mellett azokra, akik fizető-vendéglátással foglalkoznak, s az elmúlt, illetve az idei évre a tételes átalányadózást választották, esetleg különadó hatálya alá tartozó bevételük is volt.

Egészen speciális kizáró ok miatt esnek el e lehetőségtől azok az előrelátó pincérek, felszolgálók, akik a vendégtől közvetlenül kapott borravaló után is szeretnének nyugdíjjárulékot fizetni. Szintén nem talál megfelelő sort a szóban forgó karcsú nyomtatványon az, aki ingatlan vagy vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelménél adókiegyenlítést érvényesít.

S végül az sem jó helyen kopogtat, aki annak idején nagyvonalúan adakozott az Államadósság Ellen Alapba, s ennek fejében joggal tart igényt adóalap-kedvezményre. A fent felsorolt adatsorokat ugyanis csak a teljes adattartalmú, 1353-as számú szja-bevallás tartalmazza. A határidő mindkét esetben ugyanaz: 2014. május 20-a. Van még idő tehát mérlegelni.


Kapcsolódó cikkek:


Webshopok és NAV online számla adatszolgáltatás 2021-ben
2021. március 8.

2021. január 4-től az online számla adatszolgáltatási kötelezettség szinte minden belföldi vállalkozás által kiállított számlára kiterjed, a webshopok értékesítéseire is. A NAV friss döntése szerint azonban a külföldi webshopok mentesülnek az online számla adatszolgáltatás alól a magyarországi értékesítéseik esetén.