Szja-bevallás: mikor nem segít a munkaadó?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem készítheti el a munkaadó azoknak az önkéntes kölcsönös pénztári tagoknak az szja-bevallását, akik támogatói adományt kaptak – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében emlékeztet arra, hogy az önkéntes kölcsönös pénztári tagok egyéni számláján jóváírt támogatói adomány egyéb jövedelemként adóköteles, az adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetniük a magánszemélyeknek.

A támogatói adomány után 2013-tól 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) is fizetniük kell a magánszemélyeknek, ezért a személyi jövedelemadót és az ehót a jövedelem 78 százaléka után kell kiszámítani.

A támogatói adományban részesülő személyek e változás miatt a 2013-as adóévre vonatkozóan nem kérhetnek munkáltatói adómegállapítást, illetve az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített adóbevallást, bevallási kötelezettségüknek a 1353 számú személyi jövedelemadó bevallással kell eleget tenniük – hívja fel a figyelmet a NAV.

A nyomtatvány kitöltésében segítséget nyújt a 1353 számú bevalláshoz kapcsolódó kitöltő program, mely az adóhatóság  honlapján a “Kiemelt témák” kategóriában található “SZJA” menüpont használatával, néhány kattintással telepíthető.

(Forrás: MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.