Szja-bevallás: mikor nem segít a munkaadó?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. január 16.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem készítheti el a munkaadó azoknak az önkéntes kölcsönös pénztári tagoknak az szja-bevallását, akik támogatói adományt kaptak – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében emlékeztet arra, hogy az önkéntes kölcsönös pénztári tagok egyéni számláján jóváírt támogatói adomány egyéb jövedelemként adóköteles, az adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetniük a magánszemélyeknek.

A támogatói adomány után 2013-tól 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) is fizetniük kell a magánszemélyeknek, ezért a személyi jövedelemadót és az ehót a jövedelem 78 százaléka után kell kiszámítani.

A támogatói adományban részesülő személyek e változás miatt a 2013-as adóévre vonatkozóan nem kérhetnek munkáltatói adómegállapítást, illetve az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített adóbevallást, bevallási kötelezettségüknek a 1353 számú személyi jövedelemadó bevallással kell eleget tenniük – hívja fel a figyelmet a NAV.

A nyomtatvány kitöltésében segítséget nyújt a 1353 számú bevalláshoz kapcsolódó kitöltő program, mely az adóhatóság  honlapján a “Kiemelt témák” kategóriában található “SZJA” menüpont használatával, néhány kattintással telepíthető.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


NAV: online minden egyszerűbb
2021. február 25.

NAV: online minden egyszerűbb

A NAV saját fejlesztésű online nyomtatványkitöltőjére hívta fel a figyelmet a honlapján közzétett közleményében.

Az adómérték konfiskáló jellege
2021. február 25.

Az adómérték konfiskáló jellegének megállapítására csak kivételesen és szélsőséges esetben kerülhet sor az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan.