Szja-bevallás: most még kérhetjük a NAV-tól


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aki nem nyilatkozott január 31-ig, munkáltatójától már nem kérheti az szja-bevallás elkészítését, de a NAV még segíthet. 2014. február 17-ig választható az önadózás egyik formája, az egyszerűsített bevallás adóhatósági közreműködéssel. Ehhez azonban nyilatkozni kell, és nem is mindenki élhet ezzel a lehetőséggel.
 


Ki választhatja az egyszerűsített bevallást?

Az a bevallás benyújtására kötelezett magánszemély választhatja ezt a bevallási formát, aki nem kért munkáltatói adómegállapítást, vagy a munkáltatója nem vállalja annak elkészítését és adónyilatkozatot („söralátét”) sem nyújthat be, valamint megfelel a bevallási útmutatóban felsorolt feltételeknek.

A legfőbb feltétel, hogy az érintett adózó kizárólag munkáltatótól (kifizetőtől) szerzett 2013-ban jövedelmet és ebből a munkáltató kifizető (munkáltató) adót/adóelőleget vont le, továbbá nem volt egyéni vállalkozó és mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből adóköteles bevétele nem származott.

Nem zárja ki az egyszerűsített bevallást, ha valakinek ingatlan vagy vagyoni értékű jog átruházásából is (vagy éppen kizárólag abból) származott jövedelme, vagy az adójáról rendelkezik (1 százalék), illetve családi vagy más kedvezményt érvényesít.

Azok is választhatják ezt a bevallási módot, akik csak ekhós bevételt vagy csak osztalékjövedelmet szereztek vagy vállalkozásból kivont jövedelmük keletkezett, vagy tavaly egyszerűsített foglalkoztatás révén is szereztek bevételt. (Bővebb információk a választás feltételeiről itt)

Ki nem választhat egyszerűsített bevallást?

Nem kérheti az adóhatóság közreműködését egyszerűsített bevallással többek között az egyéni vállalkozó (kivéve, ha az adóév egészében szüneteltette a vállalkozói tevékenységét) és az a mezőgazdasági őstermelő sem, aki ebből a tevékenységéből adóköteles bevételt szerzett. Kizárja az egyszerűsített bevallást a privatizációs lízingből és az árfolyamnyereségből származó jövedelem is.

Nem tehet egyszerűsített bevallást a külföldi (nem magyarországi) illetőségű magánszemély sem, és az a magyar illetőségű magánszemély sem, akinek külföldön (is) adóztatható, adóköteles bevétele volt, vagy amely a jövedelemszerzés helye szerint nem belföldről (nem Magyarországról) származott. (A kizáró feltételek teljes listája itt olvasható)

Február 17-ig kell nyilatkozni a NAV-nak

Az egyszerűsített bevallás választásáról nyilatkozni kell, mégpedig a 1353NY nyomtatvány kitöltésével, legkésőbb 2014. február 17-ig. A határidő jogvesztő, azaz aki eddig az időpontig nem juttatja el az adóhatósághoz – papíralapon aláírva, vagy elektronikusan az ügyfélkapun keresztül vagy személyesen – az nem élhet a lehetőséggel akkor sem, ha egyébként jogosult lenne rá. A nyilatkozat a NAV honlapjáról letölthető, de tartalmazza az adóbevallási egységcsomag is, és beszerezhető az adóigazgatóságok ügyfélszolgálatain is.

További teendők, határidők

Az egyszerűsített bevallást az adóhatóság készíti el helyettünk, az általunk megadott adatok alapján. A február 17-ig beérkezett nyilatkozatok és a havi adó- és járulékbevallásra, valamint adatszolgáltatásra kötelezettek bevallása alapján a NAV megállapítja az adó alapját, az adót, a visszatérítendő adót, illetve a befizetendő adót. Ezek alapján ajánlatot tesz legkésőbb április 30-ig az adózónak és azt postán vagy elektronikusan (az ügyfélkapun keresztül) közli vele – a 1353E egyszerűsített bevalláson.

Amennyiben a bevallás adatai megfelelőek, akkor további teendő nincs, kivéve ha a bevallásban befizetendő adó szerepel. Ebben az esetben az adót legkésőbb május 20-ig meg kell fizetni.

Ha azonban az adatokat javítani kell, vagy ki kell egészíteni, akkor azt aláírva legkésőbb 2014. május 20-ig kell postára adni, vagy elektronikus úton (akinek van ügyfélkapus regisztrációja) megküldeni az állami adóhatóságnak.

Amennyiben a javított 1353E egyszerűsített bevallás 2014. május 20-ig nem érkezik vissza a NAV-hoz, akkor az adóhatóság által kiküldött bevallás minősül adóbevallásnak.

Amennyiben viszont a május 20-ig visszaküldött bevallásban javítás szerepel, akkor az adóhatóság ismét kiszámítja az adó alapját, az adót, a visszatérítendő vagy befizetendő adót és erről június 20-ig értesít bennünket. Ilyenkor csak az értesítést követő 30 napon belül kell megfizetni az adót.

Számviteli változások 2014
  • Először alkalmazzuk a mikrogazdálkodói beszámolót
  • A hibajavításokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók
  • Milyen változásokat kell figyelembe vennünk a 2014-es üzleti évben?
  • Milyen hatása van  az új Ptk. hatályba lépésének  a számvitelre?

Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak dr. Andor Ágnesnek és Tomcsányi Erzsébetnek, jöjjön el 2014. február 25-én szakmai konferenciánkra!

A továbbképzésen való részvétel mérlegképes könyvelőknek, vállalkozási szakterületen, számviteli témakörben 8 kreditpontot ér.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt

 


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.