Szja-bevallások: milyen úton-módon?

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2013. május 17.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adózók négyötöde jó ideje önbevallással számol el az előző évi személyi jövedelemadójáról. Ennek egyik új – és elvileg legegyszerűbb – módja az adónyilatkozat lenne, ám a tavalyi debütáláskor alig pár ezren éltek e lehetőséggel. Az InfoTandem heti infografikája.


Már csak néhány nap van hátra a személyi jövedelemadó bevallások beküldésére, illetve az adó befizetésére. A pünkösd miatt egy nappal, május 21-ére kitolt határidőig az adóhatóság 4,5 millió bevallást vár, s nem nehéz megjósolni, hogy nagyon sokan ezúttal is az utolsó pillanatra hagyják a kitöltést. Azok, akiknél a munkáltató vállalkozott erre, nyilván már jó ideje nyugodtan alszanak. Tavaly 674 ezren voltak ilyenek – 36 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban. Jó eséllyel nincs már aggódnivalójuk azoknak sem, akik – február közepéig írásban kezdeményezve – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra bízták ezt a munkát, vagyis az egyszerűsített bevallás lehetőségét választották. Számuk 2012-ben szintén csökkent néhány százalékkal; akkor 232 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

 

 

A többiek – összesen tehát 3,59 millióan, vagyis az adózók négyötöde – az önbevallási lehetőségek valamelyikével oldották meg a feladatot az elmúlt esztendőben. Közülük a legtöbben, kereken 2 millióan, a csökkentett adattartalmú önbevallást választották, miközben 1,57 millió teljes adattartalmú dokumentum érkezett be a NAV-hoz (ezek közül 347 ezret egyéni vállalkozók jegyeztek). Előbbinél kétszámjegyű visszaesés, míg utóbbinál csaknem 20 százalékos emelkedést regisztráltak.

 

A harmadik önbevallásos mód az úgynevezett adónyilatkozat benyújtása volt. E tavaly bevezetett lehetőség nem mindenki számára választható, ám aki valamennyi kívánalomnak megfelel, az egy egyoldalas nyomtatvánnyal, s az azonosító adatok mellett mindössze három sor kitöltésével megúszhatja az egészet. E szerencsések tavaly mindössze 15 ezren voltak; ennél azért jóval többre számítottak az adóhivatalnál is. Az elmaradásban valószínűleg erősen közrejátszott, hogy a szabályozás túl bonyolultra sikeredett: az adónyilatkozat alkalmazásához ugyanis 11 kritériumnak kell teljesülnie. Kérdés, az idén érdemben kitágul-e majd az ezzel próbálkozók köre.

Az önbevallók aránya egyébként az évtized közepéig 50–55 százalék körül mozgott, s először a 2006-os adóévről szóló bevallásnál ugrott 75 százalék fölé, az utóbbi időben pedig a 80 százalékos szint körül stabilizálódott.


Kapcsolódó cikkek:


Trump pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen
2019. szeptember 20.

Trump pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen

Donald Trump amerikai elnök pert indított az adóbevallásait peres úton bekérő ügyész ellen New Yorkban. A manhattani kerületi ügyész nyolc évre visszamenőleg kérte be Donald Trump és családja adóbevallási dokumentumait.

Kis magyar pénztörténet – Ezüsttől az aranyig (5. rész)
2019. szeptember 20.

A pénzeknek is megvan a maguk története. Ez gyakran kapcsolódik nevezetes történelmi eseményekhez, uralkodókhoz, de az is előfordult – többször is –, hogy magával a pénzzel írtak történelmet. Ilyen események a magyar históriában is előfordultak. Egyes esetekben ez nemzeti nagyságunkat tükrözte, máskor viszont sorstragédiánk megjelenési formája volt. Sorozatunk ötödik részében XIX. század második felének pénztörténetét, annak részeként az aranyalapú korona bevezetését mutatjuk be.

Használjuk az Ügyfélkaput, lépésről-lépésre! – 2. rész
2019. szeptember 19.

A mintegy négymillió felhasználó többsége a tapasztalatok szerint nem használja ki az Ügyfélkapu alapfunkcióit sem, pedig azok igazán hasznos lehetőségeket kínálnak. Sorozatunk második részében is azok közül a funkciók közül mutatunk be néhányat - lépésről-lépésre, kattintásról-kattintásra - amelyeket igazán hasznosnak találunk.

Idén kevesebb adózótól több civil részesült az egyszázalékos támogatsából
2019. szeptember 18.

Közel 16,5 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az egyházak, civil szervezetek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára. Ez több mint 2 milliárddal haladta meg a tavalyi teljes 1%-ot. 165 millió Ft-tal, idén újra a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány részesülhet a legtöbb felajánlásból - közölte a NIOK Alapítvány.