Szolidaritási adó Romániában is


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy port vert fel a román üzleti életben a bukaresti törvényhozás felsőháza gazdasági bizottságának legutóbbi állásfoglalása, melyben jóváhagyta a szolidaritási adóról szóló jogszabály tervezetét – tudósít a Ziarul Gandul.

Az előzetes elképzelések szerint minden, Romániában üzleti tevékenységet folytató olyan cég vagy vállalkozás, amelynek éves forgalma meghaladja a 25 millió forintot, köteles lenne nyereségének egy százalékát – szolidaritási adóként – befizetni a kincstárba.

Florin Ion Pogonaru, a Romániai Üzletemberek Egyesületének elnöke piacellenesnek és a kommunista időket idéző sarcnak nevezi a különadónak még a gondolatát is. “Nem érthetünk egyet a sikeradó bevezetésével. Az üzleti élet nem lehet a politikusok kiszolgálója, és azt sem értjük, milyen elvek, milyen elgondolás alapján húzták meg a százezer eurós határt” – nyilatkozta Pogonaru, aki a Dél-Kelet-Európai Együttműködési Kezdeményezés (SECI) tanácsadó testületének tagja.

Amennyiben a bukaresti parlament megszavazza a Román Konzervatív Párt által kezdeményezett szolidaritási adót, úgy az ily módon befolyt összeget azok az időskorúak kapnák, akiknek nyugdíja nem éri el a törvényben meghatározott minimálbér összegét (jelenleg 390 lej, azaz 114 euró).

Forrás: Menedzsment FórumKapcsolódó cikkek