Szorul a hurok: 100 milliárdos adókülönbözet a feketegazdaság fehérítése során


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A feketegazdaság fehérítése érdekében tett intézkedések következtében feltárt adókülönbözet 2007 első félévében 101 milliárd forint volt, szemben a 2006. év egészében feltárt 90 milliárd forinttal – közölte kedden a Pénzügyminisztérium (PM) a kormány részére készített, a feketegazdaság visszaszorításáról szóló jelentésének keretében.

A cigaretta és üzemanyag csempészet, valamint az illegális alkoholforgalmazás miatt kieső jövedéki adó és áfa beszedése érdekében tett intézkedések tavaly 64 milliárd forint jövedéki adó és áfa bevételi többletet hoztak, 2007 első három hónapjában ez 22 milliárd forint volt. A 10 ezer meghirdetett vagyonosodási vizsgálat elindításának hírére az adózók éltek az adómoratórium lehetőségével: visszamenőlegesen 21 ezren végeztek önellenőrzést és mintegy 44 milliárd forint adókötelezettségről adtak számot, amelyet utólag fizetnek meg.

Legalább a minimálbér kétszerese után kell járulékot fizetni 2006. szeptemberétől, kivéve azoknál a dolgozóknál akiknek tényleges bére nem éri el a havi 131 ezer forintot. Az APEH becslése szerint ennek hatására – miközben több mint másfél millió ember esetében éltek az alacsonyabb bérek bejelentésének lehetőségével – mintegy 110 ezer adózó emelte meg 2007-ben közteherviselésének alapját az eddigi minimálbér körüli összegről 131 ezer forintra.

Ők azok, akik az eddig adómentesen felvett jövedelmük egy részét az intézkedés hatására “”legalizálták””. A PM jelentése szerint az összesített adó- és járulékbevételek nagysága 2006-ban mintegy 8.700 milliárd forint volt. Figyelembe véve a becsléseket, GDP arányosan a feketegazdaság becsült produktumát, feltételezhető, hogy évente több mint 1.000 milliárd forint adó- és járulékfizetés marad el.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.