Tállai: Brüsszel az alacsony adóterhek miatt támadja Magyarországot 


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Brüsszel az alacsony adóterhek miatt támadja Magyarországot, a kormány azonban nem enged a gyermekes családokra fókuszáló, adócsökkentésre épülő adópolitikából –  mondta Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy Magyarország jelenleg a legnagyobb adócsökkentő az Európai Unióban, és ennek a címnek a megvédésére törekszik. Itt a legalacsonyabb a társasági adó, és az ország a személyi jövedelem adó (szja) mértékének versenyében is az elsők között van – tette hozzá. A magyar adórendszer versenyképességét igazolja, hogy Magyarország bekerült a világ tíz legjobb befektetési célpontjai közé – húzta alá Tállai András.

Csak tavaly 98 nagyberuházás érkezett a befektetés-ösztönzési rendszeren keresztül, amellyel 17 ezer új munkahely létesül, a beruházások összértéke pedig meghaladja az 1380 milliárd forintot. Brüsszel azonban ahelyett, hogy példaként használná a versenyképes magyar adórendszert, úgy tűnik inkább abban érdekelt, hogy a befektetők számára kedvező hazai adókörnyezetet adóemelésekkel, illetve a kedvezmények és a mentességek megszűntetésével átalakítsa. A miniszterhelyettes szerint ez vállalkozások megszűnéséhez, a befektetők kivonulásához és munkahelyek megszűnéséhez vezet.

Az adócsalókkal szembeni küzdelemben is példaértékű eredményeket értünk el – hangsúlyozta Tállai András. A gazdaságfehérítő eszközeinket szinte kivétel nélkül minden uniós tagállam adóhivatala tanulmányozott. A magyar elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) alapján kidolgozott lengyel SENT rendszer már 2017. május 1-jén hatályba lépett, és idén a szlovákok is bevezethetik az online közúti ellenőrzés új rendszerét. A 2018. július 1-jén bevezetett online számlázás, illetve az étel-italautomaták adóhivatali bekötése egy újabb mérföldkő a feketegazdaság elleni küzdelemben – részletezte az államtitkár. Hozzátette, hogy uniós szinten is élenjárók vagyunk az adóelkerülés elleni küzdelemben, hiszen elsők között ültettük át az adóelkerülés elleni irányelv egyes rendelkezéseit. A határokon átnyúló, nemzetközi adócsalókkal, illetve adóelkerülőkkel  szemben a legeredményesebben közösen, a tagállamokkal összefogva lehet felvenni a küzdelmet, ebben partner hazánk – szögezte le, hozzátéve, hogy a magyar innovatív megoldások uniós szinten is segíthetik az adóelkerülés mértékének a csökkentését.

Emlékeztetett, hogy 2017-ben Magyarország volt az Európai Unió legnagyobb adócsökkentője, az Eurostat adatai szerint ugyanis idehaza csökkent a legnagyobb mértékben a GDP-arányos adóterhelés.  A címvédésre jó esélyünk van, tavaly ugyanis mintegy 290 milliárd forintot, idén pedig több mint 270 milliárd forintot hagynak az adócsökkentések a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál – emelte ki Tállai András.

Kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint hét uniós ország, Magyarország mellett Belgium, Ciprus, Írország, Luxemburg, Málta és Hollandia adóparadicsomszerűen működik, és lehetővé teszi az agresszív adótervezést.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. március 26.

EP: Magyarország adóparadicsomszerűen működik

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint hét uniós ország, Magyarország mellett Belgium, Ciprus, Írország, Luxemburg, Málta és Hollandia adóparadicsom-szerűen működik, és lehetővé teszi az agresszív adótervezést – közölte az uniós parlament.
2015. július 23.

Magyarország inkább adóparadicsom maradna?

Tornyosuló kihívásokkal és ambiciózus javaslatokkal indulnak nyári szünetre az európai intézmények. Miközben mindenki próbálja levonni a Luxleaks-botrány konzekvenciáit, az Európai Bizottság már nemcsak (ismét) pedzegeti a közös konszolidált társasági adóalap ügyét, hanem menetrendet is felvázolt a bevezetésére. Csakhogy a harmonizáció nem lesz egyszerű, mert az számos tagállamnak nem érdeke. Éppen Magyarország lehet az egyik ellenálló.