Tanácsot ad a NAV: ez kell a CSOK-hoz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Háromezer forintot spórolhat az a CSOK-ra pályázó, aki a nyilvános adatbázisba kéri felvételét – derül ki a NAV tájékoztatásából.


A NAV tapasztalata szerint is élénk érdeklődés övezi a 2015. július 1-jén hatályba lépett lakásépítéshez, -vásárláshoz igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatást – írja közleményében a NAV.

A kormányrendelet alapján a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) egyik feltétele, hogy az igénylő 15 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a NAV-nál nincs nyilvántartott köztartozása, vagy a kérelem benyújtásának időpontjában szerepeljen a köztartozásmentes adózói adatbázisban.

Az együttes nemleges adóigazolást a NAV állítja ki kérelemre, melynek illetéke háromezer forint.
Az elektronikus ügyintézésre kötelezett magánszemélyek adóhatósági igazolás kiadással kapcsolatos kérelmeiket csak elektronikusan – az ügyfélkapun – vagy telefonon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén nyújthatják be.

Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezettek személyesen a NAV ügyfélszolgálatain és postán is benyújthatják kérelmüket.

Számviteli szabályzatok költségvetési szervek részéree

A 2015-ös számviteli szabályzatok, melyeket a mintatár tartalmaz:
Számviteli politika
Eszközök és források értékelési szabályzata
Eszközök és források leltározási és leltárkészítési szabályzata
Pénzkezelési szabályzat
Önköltségszámítási szabályzat
Számlarend
Bizonylati szabályzat

További információ és megrendelés >>

Aki szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, annak a későbbiekben sem kell külön kérnie a tartozásmentességről szóló igazolást. Az adatbázisba kerülés feltétele a KOMA elnevezésű nyomtatvány ügyfélkapun történő benyújtása a NAV-hoz. A nyilvános köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplő adatok havonta egyszer, minden hónap 10-én frissülnek, az adatbázisban kizárólag az az adózó szerepelhet, aki a kérelmét legkésőbb a tárgyhónap utolsó napján benyújtotta. A nyilvános adatbázisban szereplés további előnye, hogy a kérelem benyújtása illetékmentes – zárul a hatóság Facebook-oldalán megjelent közleménye.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 30.

Kétmilliárd közelében az online számlák száma

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára, kiemelve, hogy Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.

2023. május 30.

Átalányadózó egyéni vállalkozók nóvuma, a göngyölítéses módszer (3. rész)

A göngyölítéses módszer korábban ismertetett öt lépését érdemes egy nulladik lépéssel is kiegészíteni, ugyanis a fizetendő járulékok szempontjából kiemelkedő jelentősége van az adózó társadalombiztosítási státuszának. Ebből a megközelítésből az adózó a tevékenységét végezheti főfoglalkozásúként, heti 36 órás munkaviszony / tanulói jogviszony mellet, illetve nyugdíjasként.