Tavaszi razziát indít a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. március 24.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A műkörmösöktől a gumiszervizekig mindenki számíthat ellenőrzésre, akár hétvégén is.


Az évszakra jellemző kereskedelmi, szolgáltatási tevékenységekre fókuszál a NAV március 24-én kezdődő ellenőrzés-sorozatában. A Húsvéthoz közeledve a revizorok nemcsak üzletekben, vendéglátóhelyeken és piacokon vizsgálják a szabályok betartását, hanem a virtuális kereskedelmet is ellenőrzik.  A tavasz beköszöntével egyre többen látogatnak el dísznövény-kereskedésekbe, hogy megvásárolják a kerti-, és balkonnövényeket. A téli autógumik lecserélése miatt megnő a gumiszervizek forgalma, az átmeneti- és télikabátok a ruhatisztítókba kerülnek, de a megújulás évszakában sokan keresik a fodrászok, kozmetikusok, valamint a műköröm- és műszempilla-építők szolgáltatásait is. A NAV ellenőrzéséből nem maradnak ki a jó idő beköszöntével egyre több helyen megnyíló kültéri vendéglátóhelyek sem, és kiemelt figyelemre számíthatnak a taxisok és az internetes kereskedők is. A NAV fővárosi és Pest megyei adóellenőrei ezekre, az évszakra jellemző kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységekre fókuszálnak a március 24-től május 2-ig tartó akciósorozatban – olvasható a NAV Adó Online-hoz eljuttatott közleményében.

A húsvéti ünnep előtt több revizor lesz a piacokon és a vásárcsarnokokban, ahol társhatóságokkal – például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal – közösen ellenőrzik a szabályok betartását. A NAV szakemberei elsősorban azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e számlát, nyugtát a bevételeikről, bejelentik-e alkalmazottaikat és igazolni tudják-e árujuk eredetét.

Tavaly a tavaszi ellenőrzések közel harmada tárt fel valamilyen szabálytalanságot, melyeket jellemzően olyankor követtek el, amikor már senki sem gondolt a revizorok megjelenésére. Ezért az ellenőrzésekre – amelyek a fővárosi és a Pest megyei kereskedőket, szolgáltatókat egyaránt érintik – az idén is számítani lehet munkaidőn túl, hétvégén, sőt éjszaka is.

A szabályok megszegése akár egymillió forint összegű bírságot és több évet érintő adóellenőrzést is jelenthet a mulasztóknak. Ugyanakkor fontos, hogy a vásárlók se feledkezzenek meg elkérni a nyugtát, hiszen ezzel maguk is hozzájárulnak a tisztességes kereskedelemhez, és nem mellékesen csak így tudják érvényesíteni vásárlói jogaikat.

Adó-kódex Számvitel 2014

A márciusban megjelenő kiadvány a számviteli változások gyakorlatias, példákkal illusztrált magyarázatait és a hatályos számviteli számviteli törvényt is tartalmazza. Megrendelés itt

Rendelje meg a TB és a Számviteli kódexet együtt, egy kiadvány áráért!


Kapcsolódó cikkek:


Izer: a techóriásoknak adózniuk kell itthon
2021. február 24.

Izer: a techóriásoknak adózniuk kell itthon

Magyarország az egyetlen az Európai Unióban, amely meg tudja adóztatni a nemzetközi digitális óriásvállalatokat - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Izer Norbert, Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.

Új fejezet jöhet a francia-amerikai tech-vitában?
2021. február 24.

A francia kormány nyárig hagy időt Biden elnök meggyőzésére a technológiai óriáscégek OECD-szintű adóztatásával kapcsolatban. Tisztán érzékelhető, hogy az eddig inkább demokrata-barátnak tartott vállalatok akár erőteljes demokrata szabályozási lelkesedéssel is szembe találhatják magukat.