Tényleg sok adót fizetünk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A két gyerekes családok esetén, ha a visegrádi országok átlagkeresetével (500 euró) számolunk, meglepő eredményt kapunk. A szlovákok feleannyi adót fizetnek mint mi. A lengyelek viszont még többet fizetnek. Ezer euróval számolva azonban már az utolsó helyen állunk.

A visegrádi országok között jelentős eltérések tapasztalhatók az adóterhek tekintetében – derül ki a Deloitte által készített táblázatból. A négy ország havi átlagkeresetét (500 euró), illetve annak kétszeresét (1000 euró) vizsgálták a 2007-ben érvényes adójogszabályok figyelembevételével, egy kétgyerekes család esetén.

Hiába a hasonló társadalombiztosítási járulékterhek, jól látszik, az adórendszerek különbözősége miatt nagyok az eltérések. Szlovákiában például majdnem feleannyit (15 százalékot) kell adózni az átlagjövedelem után, mint hazánkban (28 százalékot). Ez ötszáz eurónál 72 eurót jelent a szlovákoknál, és és 138-at Magyarországon. Ebben az esetben csak a lengyelek fizetnek több adót nálunk, 147 eurót, azaz 30 százalékot.

Hazánkban a járulékterhek tavaly ősszel, és idén januárban is nőttek. Ha az átlagjövedelem dupláját keresi a két gyermekes családfő, Magyarországon jár a legrosszabbul. A keresetének 47 százaléka megy el adóterhek formájában (ezer eurónál ez 428 eurót jelent). Ekkor még a lengyelek is jóval több pénzt kapnak, mint mi, konkrétan 111 euróval, azaz 11 százalékkal többet.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.