Térjünk-e át a kivára? (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kinek érdemes áttérnie kivára? Melyek az áttérés lépései? Részletesen válaszol az Adó szaklap, melynek legfrissebb számát itt rendelheti meg.


2017. január 1-jével jelentős mértékben megváltozott a kisvállalati adó szabályozása. Jóval egyszerűbbé vált az adókötelezettség megállapítása. Az adókötelezettség nem a pénzeszközök változásának a vállalatból ki- és bevont pénzeszközökkel kiigazított értékére, hanem a tárgyidőszakban jóváhagyott osztalékra és a tőkeműveletek egyenlegére épül. A kisvállalati adó mértéke 2017-től 14 százalék, 2018-tól pedig 13 százalékra csökken. Emellett kedvezőbbé vált számos részletszabály is. A változások eredményeként az adókötelezettség meghatározása egyszerűbb és kiszámíthatóbb lett. Mindezekre tekintettel jelentős mértékben nőtt a kisvállalkozások érdeklődése ezen adónem iránt. Az Adó szaklap legfrissebb számában A társasági adóról a kisvállalati adóra – áttérés lépésről lépésre című írás részletez az áttérés menetét és áttekinti, kinek érheti meg a váltás.

2016. január 1-jétől a saját célra lakást építő vagy építtető magánszemélyek ismét igényelhetik az adó-visszatérítési támogatást. A közvélekedéssel ellentétben nem adókedvezményről (áfa-visszatérítés) van szó, hanem költségvetési támogatásról, amelyre sajátos feltételek vonatkoznak. Ezeket ismerteti, részletezi a szaklap Adó-visszatérítési támogatás című írása.

Az utóbbi években jövedelmező „iparággá” vált az ingatlanok bérbeadása, így az abból származó jövedelem adókötelezettségére vonatkozó szabályok kiemelt érdeklődésre tartanak számot. Az érdeklődést kielégíti az Adó szaklap: Az ingó- és ingatlan-bérbeadás személyijövedelemadó-kötelezettsége című írásból minden megtudható a témában.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 2016. január 1-jétől hatályos rendelkezése értelmében ötszázalékos adómérték alá tartozik az új lakások értékesítése. Az új lakások értékesítésére alkalmazandó kedvezményes adómérték című írás szerzője e szabályozás részleteit mutatja be.

Az adófizetés módjai című cikk szerzője az állami adó- és vámhatóság felé teljesítendő fizetési kötelezettségek önkéntes teljesítésére vonatkozó szabályok ismertetése mellett az adók, díjak befizetési módjainak gyakorlati hátterét mutatja be. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik stratégiai célja, az adózóbarát hivatal követelményének megfelelő működés biztosítása, ezen belül olyan eszköztár kialakítása, mely hozzájárul az adózók adminisztrációs terheinek csökkentéséhez. Az adófizetési módok terén az elmúlt öt évben több előrelépés történt, ennek eredményeként ma már számos eszköz áll rendelkezésre az adó befizetésére a postai készpénzátutalási megbízáson történő teljesítéstől kezdve a kényelmi szolgáltatásként definiálható internetes bankkártyás (VPOS) befizetési lehetőség használatáig.

Az Adó szaklap legfrissebb, 2017/11-es számát itt rendelheti meg.Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

800 éves az Aranybulla – Megszületik a kiváltságlevél (4. rész)

Sok minden ismert az Aranybulláról, de nem kevés a bizonytalanság sem a kibocsátásával, hatásaival, utóéletével, megítélésével kapcsolatban. A kiváltságlevél szövege fennmaradt, de az talán kevésbé ismert, hogy mit jelentettek az egyes rendelkezések. Az értelmezést fordítási hibák is nehezítették.