Tervezi már az adóhatóság a bejelentőt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A számlázó programok és online számlázó rendszerek bejelentésére szolgáló nyomtatvány október 1-től lesz elérhető – közölte az Adó Online kérdésére a NAV.


A nyomtatvány jelenleg tervezet fázisban van, megnevezése várhatóan ’SZAMLAZO’ lesz – válaszolta a NAV az Adó Online megkeresésére.

Aki számlázó programot használ – s idén október 1. után is szeretné azt  használni – annak idén november 15-ig be kell jelenteni az adóhatóságnak a programmal kapcsolatos számos részletet, adatot – írta korábban az Adó Online. A rendelet szerint az adatokat az adóhatóság erre a célra rendszeresített nyomtatványán lehet bejelenteni, ennek a megnevezése lesz ’SZAMLAZO’.

A rendelet más adatszolgáltatást ír elő a számlázó programokra és mást az online számlázó rendszerekre, bár a rendelet fogalmi meghatározása szerint az online számlázó rendszer is számlázó program (számlázó program: számla kibocsátására alkalmas számítástechnikai program, programfunkció, programmodul, ideértve az online számlázó rendszereket is).

Az adóhatóság – mint válaszából kiderült – egy nyomtatványban tervezi szerepeltetni a számlázó programok és online számlázó rendszerek használatba vételének és használatból történő kivonásának bejelentését.

A rendeletből alapján aki idén október 1. után szerez be, vesz használatba számlázási programot, illetve vesz igénybe online számlázási szolgáltatást, annak 30 napon belül kell bejelentenie az adatokat az adóhatóságnak. Aki már most is használ ilyet, annak a határidő november 15.

Az adóhatóság a nyomtatvány megjelentetését október 1- étől tervezi. „Tájékoztatásunk a jelenlegi állapotot tükrözi, módosulás, változás lehetséges” – figyelmeztett válaszában a NAV.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.