Tízmilliárddal kevesebb jutott az önkormányzatoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A megszorítások összesen tízmilliárd forint kivonást eredményeztek a megyei önkormányzatok kasszájából – közölte a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára csütörtökön, Szegeden. Zongor Gábor a Csongrád megyei polgármestereknek tartott fórumot követően sajtótájékoztatón elmondta: a megyéknél általában az a tapasztalat, hogy mindenki a kötelező feladatok megoldására fókuszált, és a megszorítások ellenére is fenntartanak önként vállalt feladatokat.

A TÖOSZ szerint ez azt jelzi, hogy az önkormányzat finanszírozási rendjét ˝már nem igazán lehet változtatás nélkül fenntartani˝. A megye próbál a településfejlesztéshez segítséget nyújtani ahelyett, hogy egy-egy település autonóm önkormányzat lenne. Ebben az esetben a fejlesztéspolitikát nem a pályázati célok befolyásolnák, hanem a lakosság által megfogalmazott célok – fogalmazott.

Hangsúlyozta: folyamatos párbeszédben vannak az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériummal, amelyben fontos szerepe van a tavaly decemberben létrehozott önkormányzati egyeztető fórumnak. Sokféle javaslatuk volt, amelyek azonban mind ˝elcsúsztak˝, hiszen a finanszírozást nem lehet megoldani, ha a feladatok és hatáskörök rendszerét nem rakják rendbe. ˝El kell dönteni végre, hogy mi a települési önkormányzás minimuma˝ – jegyezte meg. Kulcskérdés, hogy mitől települési önkormányzat egy település, melyek azok a kötelező önkormányzati minimumszolgáltatások, amelyeket mindenhol biztosítani kell, és mi van akkor, ha azt egy település nem tudja garantálni – hangsúlyozta. Kitért rá, hogy a fórumon, amelyen fejlesztésekről, uniós támogatásokról, helyi adókról, hitellehetőségekről, a kistérségi hálózatok jövőjéről és az esélyegyenlőségről tárgyaltak a polgármesterek, megválasztották Csongrád megye öt küldöttjét, akik a március 27-i országos tisztújító küldöttgyűlésen képviselik a térséget.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.