Tízmilliárddal kevesebb jutott az önkormányzatoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A megszorítások összesen tízmilliárd forint kivonást eredményeztek a megyei önkormányzatok kasszájából – közölte a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára csütörtökön, Szegeden. Zongor Gábor a Csongrád megyei polgármestereknek tartott fórumot követően sajtótájékoztatón elmondta: a megyéknél általában az a tapasztalat, hogy mindenki a kötelező feladatok megoldására fókuszált, és a megszorítások ellenére is fenntartanak önként vállalt feladatokat.

A TÖOSZ szerint ez azt jelzi, hogy az önkormányzat finanszírozási rendjét ˝már nem igazán lehet változtatás nélkül fenntartani˝. A megye próbál a településfejlesztéshez segítséget nyújtani ahelyett, hogy egy-egy település autonóm önkormányzat lenne. Ebben az esetben a fejlesztéspolitikát nem a pályázati célok befolyásolnák, hanem a lakosság által megfogalmazott célok – fogalmazott.

Hangsúlyozta: folyamatos párbeszédben vannak az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériummal, amelyben fontos szerepe van a tavaly decemberben létrehozott önkormányzati egyeztető fórumnak. Sokféle javaslatuk volt, amelyek azonban mind ˝elcsúsztak˝, hiszen a finanszírozást nem lehet megoldani, ha a feladatok és hatáskörök rendszerét nem rakják rendbe. ˝El kell dönteni végre, hogy mi a települési önkormányzás minimuma˝ – jegyezte meg. Kulcskérdés, hogy mitől települési önkormányzat egy település, melyek azok a kötelező önkormányzati minimumszolgáltatások, amelyeket mindenhol biztosítani kell, és mi van akkor, ha azt egy település nem tudja garantálni – hangsúlyozta. Kitért rá, hogy a fórumon, amelyen fejlesztésekről, uniós támogatásokról, helyi adókról, hitellehetőségekről, a kistérségi hálózatok jövőjéről és az esélyegyenlőségről tárgyaltak a polgármesterek, megválasztották Csongrád megye öt küldöttjét, akik a március 27-i országos tisztújító küldöttgyűlésen képviselik a térséget.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.