Több marad a zsebben? – Alacsonyabb munkabérterhek jöhetnek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valószínűleg nem áll össze szeptemberben a távlati adóelképzeléseket összefoglaló csomag. A feladatra felkért kerekasztaltól származó információink szerint azért csúszhatnak, mert nem kapták meg a Pénzügyminisztériumtól a szükséges háttéranyagokat – a tárcánál viszont azt állítják, folyamatosan rendelkezésre bocsátották azokat.

A pénzügyminiszter ugyan szeptemberre várja a versenyképességi kerekasztaltól a 2009-től életbe lépő adóváltozásokra vonatkozó javaslatcsomagot, ám értesüléseink szerint októbernél hamarabb nem végeznek a feladattal. A lapunknak adott tájékoztatás szerint épp a Veres János vezette minisztérium miatt csúszik a munka. A tárca ugyanis még mindig nem bocsátotta rendelkezésre azokat a háttéranyagokat, amelyeket több héttel ezelőtt ígért oda a kerekasztalnak, s amelyek az új adórendszer megalapozásához kellenek. A tárcánál erre úgy reagáltak lapunknak, hogy eddig mindig átadták a kerekasztal szakértői által kért anyagokat, legközelebb egy hét múlva jutnak a szakértők újabb dokumentumokhoz.

A késlekedés azért kellemetlen, mert nem a szeptemberi az első határidő, amit elmulasztanak. Az év elején, a kerekasztalok felállításakor még arról volt szó, hogy júniusra összeállhat a javaslatcsomag. Úgy tudjuk egyébként, a munka korántsem halad gördülékenyen a kerekasztalnál, s nem csak a hiányzó információk miatt: a szakértők közti véleménykülönbségek is nehezen összeegyeztethetők.

A főbb irányvonalak azért már kezdenek kikristályosodni. A szakértők egyértelműen szorgalmazzák a munkabérterhek csökkentését, amivel a pénzügyminiszter is egyetért, azzal a kikötéssel, hogy ennek ellentételezését meg kell találni az adórendszerben. Magyarán az adórendszer egészének szintjén nem lehet szó adócsökkentésről. Úgy tudni, a kerekasztal nem látja helyét az elmúlt években bevezetett kisebb jövedelemadóknak, mint az eva és az ekho. A szaktárcánál ennél megértőbbnek mutatkoznak, és csak bizonyos változásokon törik a fejüket, de nem tervezik ezen adók megszüntetését.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.