Több száz milliót csaltak – a VPOP lett a végzetük


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több száz millió forintos áfa-csalásra derített fényt a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), amikor egy budapesti kft. által hamisított papírokkal eladott gépjárművek esetében nyomozott, amelyhez az adóhivatal segítségét kérte – írja a Világgazdaság.

A társaság, mely 2005 októbere és 2006 márciusa között közel 301 személygépkocsit hozott be az Európai Unió területéről, és adott el magánszemélyeknek, illetve vállalkozásoknak, 20 gépjárművet adott el hamis papírokkal, így szabadulva meg 21 millió forint regisztrációs adó és 5,3 millió forint áfa megfizetésétől.

Amikor a VPOP a nyomozás folytatása érdekében az adóhivatal bekapcsolódását kérte az ügybe, kiderült, hogy a kft. nem csupán a regisztrációs adó, de az áfa megfizetésével is hadi lábon áll, további 250 millió forintnyi összeggel tartozik az állam felé. A társasági vezetője jelenleg is szökésben van.

Az okmányirodák és a vámhatóság számítógépes rendszerének 2006 márciusi összekapcsolása felszámolta az ilyen visszaéléseket, az ekkor megindult ellenőrzések közül 68-at már befejeztek, további 499 esetben pedig még most is folyik a nyomozás.

A regisztrációs adó visszaigényléssel kapcsolatban augusztusig mintegy 73 ezer igénylést várnak a VPOP-nál, ám február 15-e óta mindössze 20 ezer részleges visszatérítési kérelmet kapott meg a vámhatóság, így a roham júliusban várható.

Az eddig beérkezett 20 ezer kérelemből 12 ezret dolgoztak fel, az igénylések megalapozottságát mutatja, hogy mindezidáig csupán 500 igénylést kellett visszautasítani.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.