További adókedvezmények jöhetnek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. október 30.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A három vagy több gyermeket nevelő szülőket foglalkoztatók adókedvezményei tovább járhatnak; csökkenhet a motorok regisztrációs adója, és nőhet a béren kívüli juttatások éves összege. Megjöttek az első módosító indítványok az adótörvényekhez.


Révész Máriusz adótörvényekhez benyújtott módosító javaslata alapján a foglalkoztatók a három vagy több gyermeket nevelő, gyedben vagy gyesben, illetve gyermeknevelési támogatásban részesülő szülők után további két évig kapnának adókedvezményt: az első három évben mentesülnének a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, míg a negyedik és az ötödik évben 14,5 százalékos kedvezményt érvényesíthetnének. Vagyis esetükben a munkahelyvédelmi akcióval bevezetett teljes és ötvenszázalékos kedvezmény is meghosszabbodna egy-egy évvel.

Révész Máriusz ezt azzal indokolta, hogy a nagycsaládos édesanyák elhelyezkedési lehetőségei és munkahely-megtartási esélyei kisebbek, mint az egy vagy két gyermeket nevelő nőké, ezért munkáltatóikat jobban kell támogatni.

Aradszki András (KDNP) az adótörvényeket úgy módosítaná, hogy a bölcsődei szolgáltatás mellett a családi napközi térítési díjának kifizetéséhez is adómentes juttatást adhassanak a szülőknek a munkáltatók.

2013. december 5: Adónap

ART, SZJA, ÁFA, JÁRULÉKOK, TAO – Mindent megtudhat a 2014-től hatályos adó- és járulékváltozásokról!

Időpont: 2013. december 5.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Program:

  • 09.00-10.00     Az adózás rendjéről szóló törvény változásai      
  • 10.15-11.45     Személyi jövedelemadó változásai          
  • 13.00-14.00     Járulékok változásai                  
  • 14.00-15.30     Általános forgalmi adó változásai          
  • 15.45-16.45     Társasági adó változásai  

Előadók:

  • Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs ügyvéd, adószakértő, c. egyetemi tanár ELTE jogi kar
  • Dr. Németh Nóra tanácsos, NAV
  • Dr. Kovács Ferenc adószakértő
  • Sike Olga főosztályvezető-helyettes, NAV
  • Széll Zoltánné szakmai főtanácsadó, NAV

További információk és jelentkezés itt

Ugyancsak a kereszténydemokrata politikus a munkáltatók által adható béren kívüli juttatások éves összegét a mostani maximum 500 ezerről 650 ezer forintra emelné. Emlékeztetett, hogy az értékhatár 2012 óta nem emelkedett.

A kormánypárti képviselő kezdeményezi továbbá a motorkerékpárok regisztrációs adójának csökkentését, sőt indítványa szerint a 80 köbcentisnél kisebb motoroknál a jelenlegi 20 ezer forint helyett egyáltalán nem kellene regisztrációs adót fizetni, míg a 81 és 125 köbcenti közötti motorok után 95 ezer forint helyett csak 20 ezret. A KDNP-s politikus az e fölötti kategóriákban is csökkentené az adóterhet, hogy megszűnjenek a különböző típusú gépjárművek regisztrációs adója közötti aránytalanságok.

A közúti fuvarozók helyzetének segítése érdekében azt is javasolja, hogy a három és fél tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után ne kelljen vagyonszerzési illetéket fizetni, mivel valójában termelőeszköznek számítanak.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Jogkövetési vizsgálat vagy adóellenőrzés?
2018. október 17.

Az adóigazgatási rendtartás (Air.) 2018. január 1-től lecsökkentette az ellenőrzési eljárástípusok számát. Az Air immár csak két ellenőrzési típust nevesít: az adóellenőrzést és a jogkövetési vizsgálatot.

Kevesebben tartoznak tartósan az adóhatóságnak
2018. október 17.

Kevesebben tartoznak tartósan az adóhatóságnak

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), de a harmadik negyedévben mérséklődött a számuk - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

Változások a bejelentett részesedések szabályaiban
2018. október 17.

2018. augusztus 25-i hatállyal módosult a társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény. A módosítások a további részesedések bejelentésének vonatkozásában is tartalmaznak kedvezményeket, így bejelenthetővé válnak olyan részesedések is, amelyeket a korábbi szabályok alapján nem volt lehetőség bejelenteni az adóhatósághoz. A következőkben a bejelenthető részesedések szabályait tekintjük át a változások tükrében.

Egymilliárd forintos áfacsalás Borsodban
2018. október 16.

Egymilliárd forintnál is több kárt okozott a költségvetésnek az az áfacsaló bűnszervezet, amelyet a napokban füleltek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi pénzügyi nyomozói Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az összehangolt akcióban csaknem ugyanilyen értékben foglaltak le különböző vagyontárgyakat, számlákon lévő pénzt - közölte a NAV sajtóreferense.