Ügyesebben nyomozott tavaly a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. március 11.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 15 százalékkal több jogellenes cselekményt derített fel 2013-ban 2012-höz képest, a szervezet tavaly közel 40 ezer ellenőrzést hajtott végre – közölte Demeter Tamás, a szervezet bevetési főigazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.


Közlése szerint 2013-ban céljuk volt az ellenőrzések számának emelése, és nagy figyelmet fordítottak a jövedéki ellenőrzésekre is. Ennek köszönhetően a felderítési mutató javult, 2188 esetet tártak fel az 2012. évi 1892 eset után – tette hozzá.

Jövedéki törvénysértésből derítettek fel a legtöbbet, 961-et, ezek számában jelentős emelkedés volt, mivel 2012-ben 758 ilyen esetet regisztráltak. Csökkent viszont a felderített bűncselekmények és szabálysértések száma.

Kiskönyvtár az áfáról 3. rész: Áfalevonás és áfa-visszaigénylés

Gyakorlati példákon keresztül bemutatjuk az adólevonási jog természetét, szabályait, az adólevonás általános és különös feltételeit, kitérve a speciális termék- és szolgáltatáskörökre. Ismertetjük az adólevonás tárgyi feltételeit, valamint az áfa-visszaigénylés jelenleg hatályos rendszerét.

Rendelje meg most! Ára mindössze 2990 Ft+ 5% áfa

A bűncselekmények 52 százalékát a szellemi tulajdont érintő esetek tették ki, áru hamis megjelölésével pedig az esetek 17 százaléka hozható összefüggésbe. Demeter Tamás elmondása szerint a bűncselekmények kapcsán lefoglalt áru értéke 2,9 milliárd forint volt.

A szabálysértések között a legtöbb eset (31 százalék) áru hamis megjelölése volt, 29 százalék pedig vámszabálysértés, a lefoglalt áru értéke pedig 184 millió forintot tett ki. Lefoglaltak egyebek mellett több tízezer cd-t, dvd-t, játékot, 112 ezer pár cipőt, 1300 liter parfümöt.

A jövedéki ellenőrzések során 1,2 milliárd forint bírságot szabtak ki, a lefoglalt termékek döntő többsége alkohol, ásványi olaj, bor és cigaretta volt.

Demeter Tamás a végrehajtott akciók közül kiemelt egy 61 ezer ruházati termék lefoglalását eredményező akciót, ahol a lefoglalt áru értéke elérte a 350 millió forintot. Volt olyan eset, amely során 37 ezer liter nem szabványos gázolajat, 7,3 millió liter sört, illetve 90 ezer karton cigarettát foglaltak le.

Ebben az évben a főigazgató elmondása szerint a jövedéki területen további szigorú ellenőrzésekre kell számítani, a jövő héten pedig egy három hónapos, keresőkutyás akciós is elindítanak.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel
2021. március 5.

Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel

Továbbra is megengedett az éttermi ételelvitel, nyitva lehetnek a bankok, a lottózók, a járműszervizek, s még egy sor más üzlet és szolgáltató. Maszkot csak egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kötelező viselni közterületen.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják
2021. március 5.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják

Az egész márciusi hónapra elengedik az önkormányzati és állami tulajdonban lévő üzlethelyiséget bérlők bérleti díját, illetve az érintett szektorok a teljes hónapra megkapják majd a bértámogatást és az adókedvezményeket is. A katásoknak sem kell fizetniük márciusban.

Kata, kiva: fontos kérdések és válaszok
2021. március 5.

Mikor kell pontosan különadót fizetnie a katás vállalkozásnak? Mi számít katás bevételnek? A veszélyhelyzet adókönnyítései, költségtérítései milyen kapcsolatban vannak a kiva alapjával? Fontos kérdések és válaszok az Adó szaklapból.

Az iszlám adózás – zakát és szadaka (3.1. rész)
2021. március 5.

A Korán elveinek megfelelő adózás az önkéntes teljesítésen alapul. Alapvetően a vagyon után kell adózni, így a szociális helyzettől függ annak összege, a szegény embernek nincs adókötelezettsége. Az iszlám állam másfajta adót is bevezethet, ha az állami működéshez erre szükség van, vagy rendkívüli helyzet ezt indokolja.