Új adó oldaná meg a menekültválságot?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 28.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az uniós pénzügyi tranzakciós adó szolgálhatna a menekültválság forrásául – javasolja az ENSZ főtitkárhelyettese.


Philippe Douste-Blazy a Huffington Poston is megjelent esszéjében egy új Marshall tervet javasol a menekültválság kezelésére, amelynek alapja az uniós pénzügyi tranzakciós adó lehetne.

11 európai uniós ország pénzügyminisztere ebben a hónapban is tárgyalt arról, hogy mikor és milyen formában vezessék be a tőkepiaci tranzakciókra vonatkozó pénzügyi tranzakciós adót, ám egyelőre úgy tűnik, hogy 2017 előtt nem vezetik be a pénzügyi tranzakciós adót.

Az Európai Bizottság korábbi javaslata alapján az értékpapír- és kötvénykereskedelem esetén 0,1 százalék, derivatív ügyletek esetében pedig 0,01 százalék lenne az adókulcs – erről írt cikkében a főtitkárhelyettes is.


Kapcsolódó cikkek:


NAV-figyelő, 33. hét: adóváltozásokat ismertet a NAV
2018. augusztus 21.

A hatályba lépett kata- szja- és szocho-kedvezmények mellett a bevándorlási különadó szabályait is értelmezi a NAV. Az adóhatóság ismerteti az online pénztárgép-használat nyolc leggyakoribb hibáját is.

NAV: az adózón múlik, megbírságolja-e az adóhatóság
2018. augusztus 17.

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, kap-e bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az elmulasztott, késedelmes vagy hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt; ha minden tőle telhetőt megtett az adatszolgáltatás teljesítése érdekében, akár mentesülhet is a szankció alól - hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés
2018. augusztus 17.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés

Augusztus 14-ig mintegy 7,5 millió számla érkezett az adóhivatalhoz, és több mint 272 ezren regisztráltak az online számlarendszerbe. Az új szisztémával az egyszerűsítés és az adminisztrációcsökkentés mellett eredményesebbé válhat a csalások felderítése is, jelentősen - akár tíz százalék alá is - csökkenhet az adóelkerülés mértéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.