Új nyomtatvány készült különadó-bevalláshoz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aki már benyújtotta a 2005-2009. adóévekre vonatkozó különadó bevallását és megfizette a különadót, nem kell önellenőrzést benyújtania, mivel az adóhatóság a 2011. május 14-ét követő 30 napon belül visszatéríti az említett időszakra bevallott és megfizetett különadót – tájékoztat az adóhatóság.

Az Alkotmánybíróság 2011. május 6-án hozott határozatában – az emberi méltóság sérelmére való hivatkozással – a hatálybalépésére, 2010. december 30-ára visszaható hatállyal megsemmisítette az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvénynek – a 98 százalékos különadóra vonatkozó – azt a szabályát, amely szerint a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni.

Ezután az Országgyűlés 2011. május 9-i ülésnapján elfogadta a fenti törvény módosításáról szóló 2011. évi XLVI. törvényt, amely megváltoztatta a különadóval kapcsolatos eddigi szabályozást. A módosítás május 14-én lépett hatályba.

A törvénymódosítás értelmében a különadóra vonatkozó rendelkezéseket a 2010. január 1-jén vagy azt követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy azokat a magánszemélyeket, akik 2005., 2006., 2007., 2008., illetve 2009. adóévben kaptak a korábbi szabályozásnak megfelelően különadó-köteles juttatásokat, a hivatkozott törvénymódosítás alapján nem terheli különadó bevallási és fizetési kötelezettség.

Amennyiben a végkielégítést 2009-ben fizették ki, de a megosztás miatt azt legfeljebb csak részben vallotta be az érintett a 2009-es évre, az átvitt rész tekintetében ugyancsak nem keletkezik különadó bevallási és fizetési kötelezettsége.

Tehát a rendelkezések alapján azokat a magánszemélyeket továbbra is érinti a különadó bevallási és fizetési kötelezettség, akik 2010. január 1-jén vagy azt követően szereztek különadó-köteles jövedelmeket.

Az adóhatóság már aktualizálta a különadóra vonatkozó 1053K jelzésű bevallást, amelyet ki is helyezett a honlapjára. A bevallását elkészítheti a volt munkáltatójától a kérésére kapott különadó-köteles bevételről szóló igazolás vagy – a különadóra vonatkozó rendelkezések ismeretében – a munkavégzésre irányuló jogviszonyának a megszűnésekor kapott igazolás adattartalma alapján. A további tudnivalók a bevallási nyomtatványhoz készült kitöltési útmutatóban megtalálhatók.

Forrás: NAV


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.