Újra ellenőrzi az APEH a minimumot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár alkotmány ellenesnek ítélte a taláros testület az elvárt adót, még sem mond le róla a kormány. Módosították az ide vonatkozó szabályokat és mintegy 15-20 milliárd forint bevételt várnak ebben az évben az elvárt adóból. Tehát akik visszakapták az év elején befizetett adót, most ismét beszolgáltathatják azt a közös kasszába – írja a Világgazdaság.

A módosított rendelkezés szerint, ha az adózóz adózás előtti eredménye nem éri el a törvény által meghatározott nyereségminimumot, akkor két lehetőség közül választhat. Vagy benyújt egy bevallást kiegészítő nyilatkozatot, vagy pedig befizeti a minimum adót. Azonban a törvény számos esetben eltekint a bevallás benyújtásától. De az ellenőrzéstől már kevésbé.

Az adóhatóság kockázatelemző programok segítségével, a bevallást benyújtását követő 30 napon belül lefolytatja a kiválasztási eljárást. Majd azt egy éven belül le is olytatja.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.