Újra ellenőrzi az APEH a minimumot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár alkotmány ellenesnek ítélte a taláros testület az elvárt adót, még sem mond le róla a kormány. Módosították az ide vonatkozó szabályokat és mintegy 15-20 milliárd forint bevételt várnak ebben az évben az elvárt adóból. Tehát akik visszakapták az év elején befizetett adót, most ismét beszolgáltathatják azt a közös kasszába – írja a Világgazdaság.

A módosított rendelkezés szerint, ha az adózóz adózás előtti eredménye nem éri el a törvény által meghatározott nyereségminimumot, akkor két lehetőség közül választhat. Vagy benyújt egy bevallást kiegészítő nyilatkozatot, vagy pedig befizeti a minimum adót. Azonban a törvény számos esetben eltekint a bevallás benyújtásától. De az ellenőrzéstől már kevésbé.

Az adóhatóság kockázatelemző programok segítségével, a bevallást benyújtását követő 30 napon belül lefolytatja a kiválasztási eljárást. Majd azt egy éven belül le is olytatja.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.